Acordul vizeaza achizitia, in parteneriat de catre IFC si APS, a unor portofolii de active neperformante, inclusiv credite retail si ipotecare, imprumuturi catre companii mai mici sau mai mari, se arata intr-un comunicat publicat marti de IFC (International Finance Corporation). "Numai in Romania, parteneriatul ar putea rezolva pana la 30.000 de credite problematice, ar inlatura aceste active din bilanturile bancilor si ar elibera capital pentru creditare", se spune in comunicatul citat de Mediafax.

APS Holding este o companie de management al datoriilor si gestionarea investitiilor neperformante cu sediul in Cehia si cu operatiuni in Cehia, Romania, Slovacia, Polonia si Serbia. Acordul cu IFC vizeaza credite din Romania, Bulgaria, Muntenegru, Serbia si, posibil, alte state din estul si sudul Europei.

"Prin aceste investitii, IFC se va asigura ca bancile vor putea continua sa furnizeze acces la finantare pentru companii si persoane, esentiala pentru revenirea economica", a declarat in comunicat K. Aftab Ahmed, director IFC pentru institutii financiare si private equity. Acordul face parte din "Debt and Asset Recovery Program" al IFC, care vizeaza preluarea si solutionarea activelor neperformante, refinantarea debitorilor viabili si restructurarea intreprinderilor mici si mijlocii. Institutia a alocat pana in prezent in cadrul acestui program fonduri proprii de peste 1 miliard de dolari si a mobilizat finantare de 2,7 miliarde de dolari. Bancile au descarcat pana in prezent, prin acest program, credite neperformante cu o valoare de pana la 25 miliarde de dolari.