Aproape 10 miliarde de lei s-au evaporat din depozitele constituite la bancile din Romania in primele trei luni din an, ceea ce confirma tendinta de reorientare spre consum si investitii a clientilor. Potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit dn Romania a inregistrat in T1 un recul fata de sfarsitul anului, cu 3,1%.

Astfel, la 31 martie 2014, soldul depozitelor a coborat la 305,2 miliarde lei, variatia in termeni reali fiind de minus 4,3%.

"Acest declin a fost determinat de incetinirea cresterii depozitelor persoanelor fizice si de regresul depozitelor persoanelor juridice, atat la institutiile de credit participante la FGDB, cat si la sucursalele bancilor straine din Romania. La institutiile de credit participante la FGDB, valoarea depozitelor s-a comprimat in primele trei luni ale anului 2014 cu 8,9 miliarde lei, in timp ce la sucursalele bancilor straine din Romania a fost consemnat un declin de aproape 1 miliard de lei", arata datele Fondului de Garantare.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a explicat ca in ultima perioada s-a imbunatatit semnificativ apetitul de consum, in contextul in care mediul economic cu dobanzi scazute a determinat populatia sa plaseze mai putini bani in depozite si sa ii redirectioneze spre consum.

In prezent, depozitele noi in lei la termen sunt remunerate in medie cu 3,5%, fata de circa 5,5% in martie 2013, dar marile banci ofera dobanzi in jurul a 2%, care de abia acopera rata inflatiei si impozitul pe profit. Dumitru a remarcat faptul ca politica BNR de relaxare monetara a inceput sa isi faca efectul, atat din perspectiva orientarii spre consum, cat si in ceea ce priveste creditarea care a inceput sa isi revina.

In primele trei luni, depozitele in moneda nationala s-au diminuat cu 3,4% in termeni nominali si 4,6% in termeni reali, pana la 163,5 miliarde lei. Componenta in valuta s-a plasat pentru al treilea trimestru consecutiv pe o traiectorie descrescatoare, contractandu-se cu 2,9% in trimestrul I 2014 (variatie trimestriala de -4,1% in termeni reali), pana la 141,7 echivalent miliarde lei la sfarsitul lunii martie 2014.

Depozitele bancare ale persoanelor fizice

Potrivit datelor FGDB, tendinta de crestere a depozitelor constituite de persoanele fizice a ramas pozitiva, insa ridmul a incetinit comparativ cu trimestrul anterior. La 31 martie 2014, depozitele detinute de persoanele fizice la institutiile de credit din Romania totalizau 131,5 miliarde lei, cu 600 milioane lei peste nivelul de la finalul lui 2013, adica o variatie trimestriala nominala de numai 0,5%. In termeni reali, valoarea depozitelor populatiei a scazut cu 0,7%.

In schimb, fata de aceeasi data a anului precedent, valoarea depozitelor persoanelor fizice s-a majorat cu 3,5% (variatie anuala de +2,4% in termeni reali).

"Sporul trimestrial al depozitelor persoanelor fizice la institutiile de credit din Romania a fost determinat de cresterea consemnata pe segmentul depozitelor in moneda nationala, valoarea totala a acestora ajungand la 79,2 miliarde lei la 31 martie 2014 (variatie trimestriala de +1,3% in termeni nominali, respectiv +0,1% in termeni reali)", precizeaza Fondul de Garantare.

Depozitele bancare ale firmelor

Dupa o evolutie oscilanta pe parcursul anului 2013, primul trimestru al anului 2014 s-a caracterizat printr-un declin substantial al valorii depozitelor persoanelor juridice, cu o variatie trimestriala de -5,7% in termeni nominali (-6,8% in termeni reali), pana la 173,6 miliarde lei la 31 martie 2014. Fata de aceeasi data a anului precedent, valoarea depozitelor persoanelor juridice pe ansamblul sistemului bancar s-a contractat cu 1,7% in termeni nominali (-2,7% in termeni reali).

Cea mai mare contributie la regresul depozitelor persoanelor juridice au avut-o depozitele de valori mari, de peste 100.000 euro, atat pentru segmentul depozitelor in lei, cat si al celor in valuta. Depozitele in lei ale persoanelor juridice la institutiile de credit din Romania au consemnat o scadere mai rapida decat depozitele in valuta (variatie trimestriala de -7,3% pentru depozitele in lei si de -4,1% pentru depozitele in valuta).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri