Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a sustinut in cadrul unui pranz de lucru cu ambasadorii statelor UE ca ratele dobanzilor la creditele noi au coborat in Romania, apropiindu-se de mediile regionale, in contextul relaxarii monetare incepute de BNR in iulie 2013.

Potrivit informatiilor prezentate de Isarescu, intre februarie 2009 si martie 2012, BNR a taiat dobanda de politica monetara cu 500 de puncte de baza, la 5,25%, pentru ca in iulie 2013 sa inceapa al doilea proces de relaxare monetara, ajutata fiind de temperarea inflatiei.

In a doua etapa, BNR a redus cu 175 de puncte de baza dobanda cheie, pana la actualul nivel de 3,5%. Marti, 6 mai, consiliul de administratie al Bancii Nationale urmeaza sa decida daca ma continua procesul de relaxare monetara, fie printr-o noua taiere a dobanzii cheie sau prin reducerea rezervelor minime obligatorii.

Politica monetara insa a inceput sa isi faca efectul si, dupa cum a subliniat si guvernatorul in prezentarea sa, dobanzile in piata monetara, cat si cele la depozitele si creditele pentru populatie sunt in general in linie cu ratele din regiune.

Citeste si:
Cum explica BNR decizia de politica monetara?
BNR, mai optimista in...

Dupa cum arata si cele mai recente statistici publicate de BNR, tendinta de scadere a dobanzilor la credite si depozite continua.

Astfel, in martie, dobanda medie la depozitele nou constituite in lei de catre populatie a coborat cu 0,10% fata de februarie, de la 3,57% la 3,47%. In ceea ce priveste creditele noi, ratele percepute populatiei de catre banci au scazut in medie de la 8,86% la 8,79%. In ceea ce priveste plasamentele companiilor, ratele de dobanda au coborat in martie fata de februarie de la 2,66% la 2,07%, iar la imprumuturi dobanzile sunt mai mici cu 0,3%, in scadere de la 7,53% in februarie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Setari Cookie-uri