Cursul BNR a ajuns din nou la minimul ultimelor sase luni, intr-o piata unde cotatiile au coborat in primele ore pana la 4,42 lei/euro. Ulterior, dupa ce guvernatorul BNR a afirmat ca nu crede ca aprecierea leului este fundamentata economic, cursul s-a intors aproape de 4,4350 lei/euro.

Inca de la inceputul saptamanii trecute, cursul de schimb a scazut treptat pe piata interbancara, de la 4,45 lei/euro, iar in primele doua ore ale sedintei de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzactionat la 4,4200 lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, informeaza Mediafax.

La debutul sedintei de joi, euro a fost tranzactionat pe piata interbancara la 4,4280 lei, iar apoi a continuat sa scada treptat, pana la 4,42 lei/euro, nivel de unde s-a intors pe crestere si s-a apropiat de 4,435 lei/euro. Dealerii cred ca intoarcerea cotatiilor peste 4,43 lei/euro a fost determinata de declaratia lui Isarescu, care a afirmat joi ca nu crede ca aprecierea leului este fundamentata economic.

"Cursul isi continua trendul, iar declaratia guvernatorului pur si simplu a coincis cu momentul in care cotatiile erau la 4,42 lei/euro", a spus un dealer. Analistii ING Bank afirma, intr-o nota transmisa joi dimineata, ca banca centrala ar putea interveni in piata pentru a tempera intarirea leului din ultima perioada.

"Pe fondul diminuarii tensiunilor geopolitice, leul a luat parte la tendinta regionala de apreciere pentru a adauga inca 0,3% la intarirea recenta si a atinge maximele ultimelor sase luni de 4,4250/euro in apropierea inchiderii sedintei de ieri. Cu toate acestea, cu leul in imediata apropiere a maximelor ultimului trimestru din 2013, credem ca potentialul unor avansuri ulterioare este puternic limitat, intrucat ne asteptam ca, in mod similar cu tiparul de la sfarsitul anului trecut, banca centrala va interveni pentru a diminua aprecierea monedei locale. Mai mult, conditiile de lichiditate mai putin favorabile ofera motive suplimentare pentru astfel de actiuni. Astfel, pe fondul climatului extern pozitiv, credem ca leul se va mentine in apropierea maximelor recente pentru moment, insa ne asteptam la o intoarecere la tiparul unui leu oscilant in perioada urmatoare, similar cu trimestrul al patrulea al anului 2013", au spus analistii.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 18 octombrie: leul creste usor fata de euro
Curs valutar BNR astazi, 18...

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,12 bani (0,03%), la 4,4340 lei/euro, si s-a intors la minimul ultimelor sase luni atins vineri. Totodata, leul a continuat sa se intareasca joi in raport cu dolarul american, rata de referinta coborand cu 0,61 bani (0,19%), la 3,1799 lei/dolar, si a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani si jumatate. O rata sub cea de marti a fost anuntata de BNR cel mai recent in 14 noiembrie 2011, cand dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.
De asemenea, leul s-a intarit usor si in raport cu francul elvetian, cursul de referinta scazand cu 0,34 bani (0,09%), de la 3,6417 lei/franc la 3,6383 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La debutul sedintei de joi, euro a fost tranzactionat pe piata interbancara la 4,4280 lei, cu 0,25 - 0,35 bani (0,05% - 0,08%) sub cotatiile de la inchiderea sesiunii de miercuri, de 4,4305 - 4,4315 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a continuat sa scada, iar cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,4200 lei/euro, de unde s-a intors pe crestere si a trecut peste 4,43 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4360 lei/euro.

Fluctuatiile au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, in prima parte a sedintei fiind realizate doar 51 de transferuri, potrivit dealerilor. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara, euro a fost cotat la 4,4325 - 4,4350 lei, respectiv cu 0,2 - 0,35 bani (0,04% - 0,08%) peste inchiderea de miercuri. In acelasi timp, zlotul era in stagnare in raport cu euro, iar forintul se aprecia cu 0,2%.

Ratele medii ale dobanzilor practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 2,24% - 2,74% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 2,64% - 3,14% pe an. Dobanzile continua sa fie sub de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Citeste si:
Curs valutar BNR: cum a evoluat leul in fata euro si a dolarului
Curs valutar BNR astazi, 8...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 2,4% - 2,9% pe an, de la 2,68% - 3,18% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 3,16% pe an la 3,09% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce crede Isarescu despre "noul indice ROBOR"
Setari Cookie-uri