"Acum cateva saptamani a fost o schimbare in piata la dobanzile pentru credite si depozite, s-au mai reasezat. Pana in vara vor fi actiuni mai agresive ale bancilor de prezentare a produselor de creditare pentru firme, banuiesc ca vor urma anumite reasezari ale dobanzilor la credite, unele banci practica inca dobanzi foarte inalte pentru companii", a declarat luni Ghetea, care este si presedinte executiv CEC Bank, la o conferinta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca pentru companii exista deja credite cu dobanzi scazute, precum cel in cadrul Fondului Romano-Elvetian, de circa 3,5%-4% sau finantarile din cadrul schemei guvernamentale de garantare cu 50%, unde dobanda este mult mai mica decat la imprumuturile clasice ale bancilor. "IMM-urile se imprumuta acum intre 3%-4% si 6-7%, vad o reasezare in jos. Eu cred ca trendul dobanzilor la credite va fi descrescator, insa scaderile nu vor fi spectaculoase", a apreciat Ghetea.

In ceea ce priveste dobanzile la depozite, care au ajuns real negative, conditii in care clientul ar putea retrage din banca mai putini bani decat a plasat, Ghetea a admis ca din acest punct de vedere exista un dezavantaj pentru clienti. "Vestea rea este ca cei care-si tin banii pot avea dobanzi real negative, vestea buna pentru cei care vor sa dezvolte afaceri e ca vor primi credite cu dobanzi mai mici, care incep cu 3 si ceva la suta si merg pana la 6-7%", a mai spus Ghetea.
Intrebat daca si-ar tine economiile in aceste conditii, Ghetea a raspuns afirmativ, precizand ca ar pastra banii intr-o banca romaneasca, intrucat sistemul bancar este solid si stabil, situatie in care exista riscul dobanzilor real negative, dand exemplele sistemelor din Elvetia sau Japonia.

Citeste si:

"Dar macar stim ca sunt bani pusi la un loc sigur. In legatura cu dobanzile se pare ca nu prea mai e loc unde sa ne gandim ca se mai reduc, dar avand in vedere ca dobanzile de referinta, atat cele privind politica monetara data de Banca Nationala, cat si Robor-ul si Euriborul, dar si politica monetara a Bancii Central Europene, este posibil sa avem in continuare reduceri", a precizat Ghetea. In ceea ce priveste revenirea economiei, presedintele ARB considera ca nu va mai exista un boom economic, precum in 2005-2008.

"Insa eu cred ca un boom va fi in agricultura, care merge foarte bine. Daca agricultura de subzistenta reprezinta 40% din agricultura noastra, oamenii incep sa-si dea seama ca nu mai merge asa. La noi agricultura este cea care merge din plin, am si finantat-o, sunt si multe IMM-uri in agricultura", a mai spus Ghetea. Seful ARB a adaugat ca alte domenii cu potentail de crestere sunt IT-ul si industria auto.