Cursul de referinta leu/euro publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor marti, cu 0,2 bani, la 4,4308 lei/euro, in timp ce pe piata interbancara se inregistreaza, potrivit dealerilor, volume foarte reduse de tranzactionare.

Rata de referinta a urcat usor luni, cu 0,33 bani, la 4,4328 lei/euro. Vineri, cursul de referinta leu/euro a coborat cu 0,45 bani, la 4,4295 lei/euro, si a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni. O rata mai mica decat cea de vineri a fost publicata de BNR pe 2 septembrie 2013, cand euro a fost cotat la 4,4221 lei.

Cursul de referinta pentru dolarul american a urcat usor marti, cu 0,15 bani, respectiv 0,05%, la 3,2215 lei/dolari, fata de rata de 3,2200 lei/dolar anuntata luni. Rata de referinta pentru francul elvetian a variat nesemnificativ, la 3,6309 lei/franc, fata de 3,6314 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. In ultimele doua saptamani, cursul de schimb leu/euro a scazut treptat pe piata interbancara, de la 4,45 unitati, iar in primele doua ore ale sedintei de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzactionat la 4,4200 lei. Dupa ce a atins acest minim, rata de schimb s-a intors rapid pe crestere si s-a apropiat de 4,435 lei/euro, in urma unei declaratii a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a afirmat joi ca aprecierea leului nu pare a avea fundamente economice, scrie Mediafax.

Guvernatorul BNR a declarat, in urma cu o saptamana, ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Citeste si:
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei
Marius Budai, PSD: A costat...

La debutul sedintei de marti, euro a fost tranzactionat pe piata interbancara la 4,4250 lei, usor sub cotatiile de la finalul sesiunii anterioare, de 4,4320 - 4,4330 lei. Ulterior, rata de schimb a fluctuat usor peste nivelul de la deschidere, apropiindu-se de cotatiile de la finele sedintei de luni.

Cu cateva minute inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4300 - 4,4315 lei, pe un volum de tranzactionare foarte redus, potrivit dealerilor. Valoarea maxima a cursului inregistrata in prima parte a sedintei de marti pe piata interbancara a fost de 4,4325 lei/euro, in timp ce minimul a fost de 4,4280 lei/euro.

In acelasi timp, forintul unguresc si zlotul polonez afisau variatii nesemnificative fata de referinta. Ratele medii ale dobanzilor practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 1,69% - 2,19% pe an, sub nivelurile de luni, de 1,91% - 2,41% pe an.

Dobanzile continua sa fie sub de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 1,76% - 2,26% pe an, de la 2,08% - 2,58% pe an in ziua anterioara

Citeste si:
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei
Analiza Moneycorp: Euro ar...

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 2,96% pe an, fata de 3,00% pe an in dimineata zilei de luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb