Banca Comerciala Carpatica (BCC) revine din nou pe pierdere, cu o pierdere neta de circa 905.000 lei in primul trimestru, fata de un profit de 14,92 milioane lei in perioada similara a anului trecut, in contextul in care veniturile au scazut cu 39%, la 36,8 milioane lei, potrivit rezultatelor anuntate de banca.

Banca Carpatica avea la finele lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), in urcare usoara, cu doar 0,5%, fata de nivelul raportat la finele anului trecut. Comparativ cu sfarsitul lunii martie a anului trecut, activele bancii au urcat cu 11,1%. Veniturile totale ale institutiei au fost afectate in principal de declinul venitului net din active financiare disponibile in vederea vanzarii, care a coborat la 3,4 milioane lei, fata de 25,3 milioane lei in primul trimestru al anului trecut, informeaza Mediafax.

Venitul net din comisioane a coborat cu 23,8%, la 6,15 milioane lei, fata de 8,08 milioane lei cu 12 luni in urma, in timp ce venitul net din tranzactionare a scazut de la 7 milioane lei la 2,7 milioane lei. Declinul veniturilor a fost temperat de incasarile din dobanzi. Astfel, venitul net din dobanzi a crescut cu 13,4%, la 20,83 milioane lei, fata de 18,37 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut.

Cheltuielile operationale ale Bancii Carpatica s-au redus cu 18,6% in perioada analizata, la 35,9 milioane lei, fata de 44,1 milioane lei in primul trimestru din 2013. Activul total al bancii a crescut in principal ca urmare a majorarii activelor financiare disponibile in vederea vanzarii, care au urcat cu 34% in baza anuala, respectiv cu 31% fata de finele anului trecut. Soldul net al creditelor a urcat cu 0,8% in primele trei luni din acest an, la 1,236 miliarde lei. In acelasi timp, valoarea depozitelor s-a redus cu 1,6%, la 2,775 miliarde lei.

Banca avea la 31 martie o retea formata din 129 unitati, fata de 137 la finele anului trecut, si 1.055 angajati. Conducerea Bancii Carpatica si-a propus sa gaseasca pana in septembrie o varianta de fuziune care sa sustina propulsarea in Top 10, cu pastrarea numelui, avand si sustinerea actionarului majoritar, Ilie Carabulea, in ciuda unor probleme de comunicare initiale, afirma CEO-ul bancii, Johan Gabriels.

"Trebuie precizat ca banca nu este de vanzare. Cred ca nu s-a inteles bine. Eu nu vand banca, pentru ca nu este de vanzare. Ceea ce eu am spus este ca avem tinte agresive de crestere si de a obtine o pozitie de Top 10. Si vrem sa o facem sub numele de Carpatica si sub licenta pe care o avem. Provocarea pe care o avem este de a atrage portofoliu, de a atrage o alta parte cu care sa ne adunam eforturile si de aceea am ales o fuziune. O fuziune este ca o casatorie. Doua parti se unesc. Avantajul nostru ca banca este ca suntem lichizi, iar lichiditatea este aur. Avem un raport credite/depozite de 60%. Avem mai multe depozite decat credite", a declarat recent intr-un interviu pentru Mediafax CEO-ul bancii, Johan Gabriels.

Actiunile Bancii Carpatica au inchis miercuri pe bursa de la Bucuresti in scadere cu 1,23%, la 0,0641 lei. La acest pret, capitalizarea de piata a bancii se ridica la 201 milioane lei (45,5 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri