Banca Transilvania a investit incepand cu 2009 cate 10 milioane de euro pe an in tehnologie, ajungand la un total de 50 de milioane de euro de la inceputul crizei, in contextul in care volumele de tranzactionare au crescut semnificativ, fiind nevoie si de schimbarea sistemului de core banking.

"Ne-am propus sa investim in 2009 in tehnologie si din cauza contextului. Economia era blocata, cererea de credite era inexistenta. Practic, nu aveam nimic de facut", a spus in gluma Horia Ciorcila (foto), presedintele consiliului de administratie al Bancii Transilvania.

In acelasi timp, banca avea nevoie in acea perioada sa isi schimbe sistemul informatic de core banking, vechi de 10 ani, si care "nu mai ducea volumul de tranzactii". "Am fost oarecum obligati sa facem aceasta investitie. Viitorul inseamna un banking mult mai tehnologizat decat inainte de criza".

Astfel, Banca Transilvania a implementat in 2013 solutia de core banking Oracle Flexicube Universal Banking, iar in 2010 a introdus si solutia Exadata Database Machine, versiunea 2, bazata pe cel mai rapid server oferit de Oracle. In 2010, Banca Transilvania a fost primul client Oracle la nivel global care a trecut la aceasta tehnologie de stocare de date.

Reprezentantii bancii au precizat ca de la introducerea solutiei de core banking, volumul tranzactiilor a crescut cu 30%, iar timpul necesar pentru inchiderea zilei a coborat de la 8 ore la 4 ore. Banca Transilvania proceseaza peste un milion de tranzactii pe zi, dintre care mai mult de 600.000 sunt tranzactii cu cardul.

Pentru implementarea si testarea sistemului de core banking au lucrat 60 de oameni, timp de aproape doi ani, 40 de angajati ai bancii si 20 din partea Oracle. Migrarea pe noul sistem a avut loc la trecerea dintre anii 2012-2013, dar testarea platformei a avut loc pe parcursul a doi ani, fiind efectuate peste 30.000 de testari cu utilizatorii.

In contextul parteneriatului de 17 ani dintre Banca Transilvania si Oracle, la eveniment a fost prezenta si Safra Catz, co-presedinte si CFO al Oracle. Ieri, Catz a participat la inaugurarea oficiala a celui mai nou sediu al companiei in Bucuresti.

Totodata, Safra Catz a avut intalniri si cu seful statului, Traian Basescu, si cu premierul Victor Ponta. Discutiile s-au centrat pe evolutiile si perspectivele economice, pe politica si geopolitica, si in general despre cum pot autoritatile sa "implementeze tehnologii in beneficiul cetateanului". Catz nu a oferit un raspuns la intrebarea referitoare la semnarea vreunui contract cu autoritatile romane.

De asemenea, co-presedinta Oracle a evitat sa faca estimari cu privire la evolutia numarului de angajati ai companiei in Romania, spunand ca Oracle si-a format un obicei in Romania sa depaseasca orice asteptari referitoare la numarul de angajati. Safra Catz a mentionat ca Oracle are multe locuri disponibile in prezent pe care spera sa le acopere pana la finalul anului si, de asemenea, nu exclude extinderea in afara Bucurestiului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri