Stabilitatea si motorul pietei financiare din Romania si al ASF-ului sunt reprezentate de catre sistemul de pensii private, unde sunt din ce in ce mai multi bani pe care ii putem impinge in economie, a declarat Ion Giurescu, vicepresedinte ASF.

"Motorul si stabilitatea ASF-ului si a pietei financiare sunt pensiile private la aceasta ora. Incepem sa avem din ce in ce mai multi bani si atunci noi trebuie sa venim cu ideile si sa declansam discutiile", afirma Ion Giurescu. Astfel, potrivit acestuia, piata de pensii private este cea care poate determina sistemul investitional.

Delaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XVII-a editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, organizat de Media XPRIMM.

"Pe de alta parte, pensile nu pot sa mearga in zone foarte riscante ca si tip de investitii. Avem un sistem de pensii care ne oblige la asa ceva. Investim la fel si pentru cel de 18 ani si pentru cel de 60 de ani. Nu avem inca o posibilitate sa diversificam investitiile in functie de varsta. Incercam, pe viitor, sa mergem pe un life cycle, iar pe aceasta tema asteptam un sprijin in aceasta zona de la Banca Mondiala. In opinia mea, pe zona financiara nu mai trebuie facuti pasi foarte rapizi. Trebuie sa facem totul mai asezat pentru ca rezultatul sa fie previzibil pentru toata lumea", a subliniat Ion Giurescu.

Fondurile de pensii au 500 mil. euro de cheltuit pe Bursa

Fondurile de pensii private vor dispune de aproximativ 500 milioane de euro, in urmatorii doi ani, pentru a participa la oferte publice de actiuni si obligatiuni corporative, a declarat directorul general al ING Pensii, Raluca Tintoiu. "La nivelul anului 2013, fondurile de pensii private au investit circa 125 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucuresti (...). Aproape toti banii alocati cumpararilor de actiuni au intrat pe bursa de valori, alocarile in actiuni straine fiind minime", a spus Tintoiu.

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani, si au ajuns la active nete totale de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro) in decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR). La nivelul anului 2012, randamentul mediu a atins 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 mld. euro).

In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 11,33%, cel mai bun din ultimii trei ani, si au ajuns la active nete totale de 811 milioane de lei (184 milioane de euro) in decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei de profil, APAPR.

Anul trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 35%. Tintoiu a estimat ca Pilonul II va ajunge la finele acestui an la active nete de 18,1 miliarde de lei, iar numarul clientilor va atinge la 6,25 milioane, cu 3,5% mai mult fata de anul precedent. "Pe Pilonul III anticipez ca numarul participantilor va creste cu 5,5%, la 330.000, iar activele fondurilor sa ajunga la 1,05 miliarde de lei", a spus reprezentantul ING Pensii.

Ea a adaugat ca se asteapta ca proiectul de lege privind plata pensiilor private sa fie adoptat si, in urma discutiilor cu autoritatea de reglementare, sa fie puse in aplicare o serie de masuri pentru revigorarea Pilonul III, reducerea costurilor de functionare ale administratorilor si relaxarea unor restrictii investitionale impuse acestora. Fondurile de pensii private facultative au inceput sa functioneze efectiv in luna mai 2007, iar un an mai tarziu cele de pe Pilonul II.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri