Capacitatea programului de reasigurare detinut de societatea care emite politele obligatorii de asigurare a locuintelor, PAID Romania, va avea un nivel similar celui actual, care se ridica la 525 milioane de euro, a declarat Natalia Man, responsabil cu reasigurarea la PAID Romania.

"Programul de reasigurare al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) expira in cursul lunii iulie si, in prezent, societatea negociaza cu reasiguratorii reinnoinrea acestuia la un nivel similar celui actual, care se ridica la 525 milioane de euro", a spus Natalia Man, responsabil cu reasigurare la PAID Romania, prezenta la un eveniment de specialiate.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010. La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu. Fondul locativ national numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte, scrie Mediafax.

In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Citeste si:
PAID: Inundatiile au insumat daune de peste 3 MIL. lei pana in august
PAID: Riscul de inundatii,...

Pentru acest an, primele subcrise PAID Romania vor creste cu 70%, depasind 100 milioane de lei in acest an. Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Valoarea primei este de 10 si 20 de euro, in functie de suma asigurata. Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cate cutremure majore au fost in Romania in ultimii 100 de ani
Setari Cookie-uri