Asociatia nationala a asiguratorilor (UNSAR) vrea sa realizeze, pana la finele acestui an, o baza de date comuna pentru verificarea istoricului daunelor autovehiculelor asigurate prin intermediul politelor facultative CASCO, proiect care va fi supus aprobarii in perioada urmatoare.

"Ideea realizarii acestei baze de date este mai veche. Cresterea numarului de fraude si, implicit a sumelor pe care asiguratorii le pierd, a obligat practic asiguratorii sa puna in practica aceasta baza de date. Dupa ce va fi aprobat de conducerea UNSAR, speram ca proiectul sa fie finalizat pana la finele acestui an. Avem deja ofertele de la furnizorii specializati", a spus Madalin Rosu, responsabil al Sectiunii auto din cadrul UNSAR, la un eveniment de specialitate, scrie Mediafax.

Potrivit lui Rosu, epavele auto reintra in circulatie prin diverse metode si ulterior se incearca asigurarea acestora in scopul obtinerii unor sume necuvenite, respectiv prin inscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident).

El a amintit ca au fost cazuri in care s-a reusit, pentru aceeasi serie de sasiu, sa fie platite despagubiri pentru dauna totala de catre mai multi asiguratori intr-un anumit interval de timp.
"Vrem sa evitam astfel de cazuri prin intermediul acestei aplicatii IT, unul dintre efecte fiind reducerea despagubirilor platite si, implicit, reducerea tarifelor de prima", a spus Rosu.

El a estimat valoarea potentialelor fraude din domeniul auto la circa 90 milioane de euro.

Prezenta la eveniment, directorul de dezvoltare al Asisoft, Maria Boghian, a afirmat ca, pentru asiguratorii din Romania, frauda este o problema importanta daca nu este prevenita sau, eventual, descoperita.

"Atunci cand se doreste performanta, nu clientul este cel care trebuie sa suporte diferenta de la neperformanta la performanta", a spus Boghian.

Ea a afirmat ca, in urma unui calcul simplu bazat pe datele oficiale, in medie, o companie de asigurari pierde 15.000 euro pe zi in urma fraudelor.

"Este foarte mult. Asiguratorul trebuie sa faca business, trebuie sa aiba profit, nu pierderi. Pentru a deveni profitabili, asiguratorii trebuie sa isi ia cateva masuri de protectie - programe de detectare a fraudei. Anul trecut, solutiile Asisoft au respins de la subscriere circa 75 milioane de euro", a mai spus reprezentantul companiei.

Piata locala a asigurarilor a atins 8,29 miliarde de lei in 2013, cu 0,4% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Pe segmentul asigurarilor generale, care au insumat 6,64 miliarde de lei, cea mai mare parte a primelor subscrise s-a inregistrat pe clasa RCA (raspundere civila auto), cu o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei.

Avansul primelor RCA in 2013 a fost de 15,5%.

A doua clasa de asigurare ca pondere in totalul primelor subscrise pentru asigurari generale a fost CASCO, cu o cota de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, in scadere cu 6,33% fata de anul 2012.

In privinta despagubirilor, sumele platite de asiguratori pentru segmentul asigurarilor generale au fost de 4,198 miliarde de lei, in scadere cu 5,74% fata de anul 2012.

Defalcat, pe RCA s-au platit daune de 1,925 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult fata de anul 2012.
La politele CASCO, despagubirile au scazut cu 9,5%, la 1,762 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri