Banca Centrala Europeana (BCE) a luat joi o decizie istorica, in contextul in care a dus dobanzile overnight in zona negativa, solicitand bancilor dobanda pentru a-si tine banii in depozitele BCE. wall-street.ro iti prezinta ce impact va avea aceasta masura asupra pietei financiare din Romania.

Decizia BCE nu a fost o surpriza, fiind asteptata de majoritatea investitorilor si analistilor, in conditiile in care Banca Centrala Europeana urmareste sa stimuleze creditarea in zona euro si sa indeparteze amenintarea unei deflatii de tip japonez. BCE a coborat dobanda la care bancile isi pot plasa banii in depozite la -0,1% si a taiat rata principala de refinantare de la 0,25% la 0,15%.

BCE devine astfel prima dintre cele patru mari banci centrale (Federal Reserve, Banca Angliei si Banca Japoniei) care se duce cu dobanzile in teritoriul negativ, taxand bancile care isi tin banii in depozite si fortandu-le sa imprumute mai mult. Totusi, seful Erste Group, Andreas Treichl, avertiza recent ca nu crede ca dobanzile mai mici vor ademeni bancile sau companiile sa se imprumute.

Ce impact are decizia BCE in Romania

Potrivit economistilor chestionati de wall-street.ro, leul s-a intarit deja pe baza anticipatiilor legate de relaxarea monetara a Bancii Centrale Europene. Bancile straine isi vor indrepta si mai mult atentia asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, care ofera randamente mai atractive la titlurile de stat, ceea ce va duce la aprecierea monedelor locale.

De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu avertiza recent ca aprecierea leului nu este in linie cu fundamentele economice, lasand sa se inteleaga ca banca centrala va reactiona in cazul unor intrari prea bruste de capital. Dupa experienta de la inceputul crizei, probabil ca BNR va incerca sa inabuse orice excese de volatilitate pe fluxurile de capital.

"Cred ca asteptarile cu privire la decizia de relaxare monetara a BCE a sustinut interesul pentru active cu grad mai ridicat de risc, inclusiv pentru piata romaneasca", a explicat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu. El considera, totodata, ca odata cu acest nou pas de relaxare monetara operat de Banca Centrala Europena, BNR ar putea avea si ea mai mult spatiu pentru a lua o noua masura de modificare a rezervelor minime obligatorii.

Si economistul UniCredit Tiriac Bank Mihai Patrulescu spune ca decizia BCE poate avea efecte in pietele din Europa Centrala si de Est, care ofera randamente atractive pe titlurile de stat. Practic, bancile europene ar putea alege sa nu isi mai tina banii in depozitele BCE, unde vor fi penalizate de o dobanda negativa, si sa ii plaseze in titluri de stat. "In primul rand vor avea de castigat economiile de la periferia zonei euro, Italia, Spania, dar si pietele din ECE ar putea fi vizate de bancile in cautare de randamente mai mari", subliniaza Patrulescu.

1. Credeti ca BNR va lasa leul sa se aprecieze si mai mult?


BCE incepe in sfarsit relaxarea cantitativa

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi ca institutia va opri sterilizarea achizitiilor de obligatiuni, va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa, transmite MarketWatch, citata de Mediafax. BCE va lansa doua imprumuturi pe termen de patru ani destinate bancilor din zona euro, pentru incurajarea creditarii, si va prelungi accesul nelimitat al bancilor la lichiditati pe termen scurt cel putin pana in decembrie 2016.

Sterilizarea achizitiilor de obligatiuni ale bancilor avea rolul evitarii aparitiei unui surplus de lichiditati pe piata care ar fi putut fi un pericol inflationist. Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.

Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE. Draghi a indicat in timpul conferintei de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a BCE ca dobanzile vor fi mentinute la nivelul actual o lunga perioada de timp, potrivit AFP.

Afirmatia difera de mesajele obisnuite ale BCE, care se refereau fie la dobanzi stabile, fie la reduceri, ceea ce sugereaza ca BCE nu este dispusa sa efectueze noi revizuiri in scadere. "Din punct de vedere tehnic, consider ca am atins limitele in privinta dobanzilor scazute. Vor ramane la acest nivel o lunga perioada de timp, poate mai lunga decat am prevazut", a spus Draghi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri