Rezultatele curateniei in sistemul bancar se vor vedea in perioada 2015-2016, a afirmat Tomas Spurny, directorul general al BCR. Bancherul apreciaza ca nivelul neperformantelor e foarte ridicat in Romania, dar cresterea economica aduce "o raza de lumina".

"Trebuie facuta curatenie in sistem. Banca Nationala vrea ca acest lucru sa se intample acum pentru ca vrea sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii, insa cred ca rezultatele se vor vedea abia in 2015-2016. Romania este o tara unica din cauza creditelor neperformante la nivel foarte ridicat, insa este o raza de lumina pentru ca avem o crestere economica buna, deci trebuie sa fim optimisti", a afirmat Spurny la o conferinta a ZF, conform Mediafax. El a aratat ca situatia creditelor neperformante se va imbunatati intr-un an, considerand ca este nevoie de curatarea portofoliilor intrucat calitatea bilanturilor se va aprecia.

Spurny a mentionat ca unele banci intentioneaza sa creeze un fond mutual privat care sa adune toate creditele neperformante, insa nu crede ca aceasta idee ca se va realiza in Romania. "Exista o dezbatere in sectorul bancar din Romania privind crearea unui fond mutual in care sa punem la un loc toate creditele neperformante. Am auzit ideea de la mai multi oameni, este o initiativa privata a bancilor. Bancile ar avea fiecare o pozitie minoritara in acest fond pe care si-l pot consolida, dupa care lucrurile se pot rezolva. Insa cred ca vom vedea porcii zburand mai devreme decat se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta punere in comun nu aduce beneficii partenerilor care intra intr-un astfel de sistem", a spus CEO-ul BCR. Pe de alta parte, Spurny apreciaza ca afacerile companiilor de recuperare a creantelor vor inregistra o crestere semnificativa intr-o perioada de zece ani.

El vede o piata bancara restransa in urmatorii doi-trei ani, luand in considerare un nivel de active neperformante de 60 miliarde lei, din care o treime a clientilor se afla in insolventa. Spurny apreciaza ca pe segmentul corporate se va consemna o scadere seminificativa a creditarii. In ceea ce priveste situatia BCR, volumul de credite noi s-a dublat in acest an pe segmentul de companii, iar pe creditul de consum destinat persoanelor fizice are o cota de 15%, nivel pe care seful bancii il considera suficient, intrucat un nivel mai mare nu ar fi sustenabil.

Spurny a mai spus ca banca a avut probleme dupa criza intrucat a sustinut economia "neconditionat", avand in vedere ca pe viitor sa crediteze doar economia sanatoasa. El a reconfirmat angajamentul grupului Erste, proprietarul BCR, fata de piata romaneasca. Intrebat daca actionarul va mai aduce bani in Romania, Spurny a spus ca "banii sunt deja aici". Totodata, seful BCR spune ca banca va continua sa-si mute atentia de la finantare externa la depozite locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri