Potrivit datelor Visa Europe, media nationala in privinta decalajului de colectare a TVA este de 44%, dar in restaurante merge pana la 81%, la firmele de jocuri de noroc si pariuri este de 97%, activitati sportive, recreative si distractive (95%), reparatii calculatoare si articole personale de uz gospodaresc (56%), serviciile de spalare, curatare imbracaminte, coafura si servicii de infrumusetare (89%), iar industria hoteliera, unde se inregistreaza un maxim de 98% TVA necolectata.

In acest context, Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe propune introducerea unor facilitati fiscale sub forma reducerii cu 3-5% a cotei TVA la platile efectuate cu cardul in sectoarele de mai sus. In acelasi timp, daca s-ar demara concomitent o campanie de informare publica pentru a promova aceasta masura in randul populatiei, evaziunea ar scadea considerabil, intrucat orice client ar fi dispus pentru o nota de plata mai mica sa solicite plata cu cardul.

Decalajul TVA reprezinta diferenta dintre veniturile colectate efectiv la bugetul de stat si nivelul teoretic al TVA, care include si economia informala.