Pierderea de 1,258 miliarde lei din 2013 a fost acoperita, intr-o prima etapa, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), ramanand de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat si urmeaza sa fie acoperita din profiturile viitoare, potrivit Mediafax.

"Rezultatul financiar negativ inregistrat de Banca Nationala a Romaniei in anul 2013 reflecta influenta a doi factori. Primul dintre acestia vizeaza asumarea costurilor implicate de indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor si de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii in planul stabilitatii cursului de schimb al monedei nationale, al stabilitatii financiare, precum si al credibilitatii externe, reflectate in conditii mai avantajoase de finantare pentru statul roman si companiile autohtone", se arata in raport.

Cel de-al doilea factor de influenta mentionat de BNR este tratamentul contabil al diferentelor din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta, standardele internationale aplicabile bancilor centrale, asumate si de BNR, stipuland inregistrarea diferentelor favorabile in contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile. Surse oficiale au declarat ca pierderea neacoperita din rezerve a fost deja recuperata prin profiturile inregistrate de BNR in prima parte a acestui an.