Raspunsul Raiffeisen la anuntul Erste: In Romania avem in continuare rezultate bune

Reprezentantii bancii austriece Raiffeisen Bank International au anuntat, vineri, ca operatiunile din Romania au "in continuare rezultate bune". Anuntul vine dupa ce Erste Group a anuntat ca anticipeaza pentru acest an o pierdere record, cauzata de afacerile din Ungaria si Romania, potrivit Reuters.

"In Romania avem in continuare rezultate bune ale operatiunilor locale, asa ca aceasta nu este o problema pentru noi", a declarat un purtator de cuvant al RBI. Erste, proprietarul BCR, a anuntat, joi seara, ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.

Nu avem probleme in aceasta privinta

"Nu avem probleme in aceasta privinta", a spus reprezentantul Raiffeisen, adaugand ca banca mai are nevoie de cateva zile pentru a evalua impactul unei noi legi in Ungaria care va obliga institutiile de credit sa suporte costuri mai mari pentru imprumuturile in valuta afectate de deprecierea forintului.

Citeste si:
O bancă din România angajează persoane care vor lucra numai de acasă
Schimbarea adusă de pandemie:...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor Erste are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Raiffeisen, profit in crestere anul trecut

Profitul obtinut de grupul austriac RBI in Romania dupa plata taxelor a crescut cu 15,8% anul trecut, de la 86 de milioane de euro in 2012 la 100 de milioane de euro, ca urmare a unor plati mai reduse in contul impozitului pe profit. Castigul inainte de taxe a avansat cu 3,1%, de la 101 milioane de euro in 2012 la 104 milioane de euro anul trecut.

In primul trimestru din acest an, profitul dupa plata taxelor obtinut de grup in Romania a scazut cu 27,5%, de la 30 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut la 22 milioane de euro, in urma cresterii provizioanelor si declinului venitului operational.

Grupul Raiffeisen este prezent in Romania prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank.

Citeste si:
Băncile care nu te pun să ieși din casă în timpul pandemiei, dacă...
Băncile care nu te pun să...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri