7 Iulie 2014

Erste: Afacerile din Ungaria si Romania, posibile cauze ale unor pierderi record



Erste Group, proprietarul BCR, a inregistrat o scadere cu 14% a actiunilor in deschiderea bursei de la Viena. Scaderea a venit dupa un anunt privind anticiparea unei pierderi nete de 1,4 - 1,6 miliarde de euro, ca urmare a cresterii costurilor de risc din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania.

Pretul actiunilor bancii austriece se afla in scadere cu 14,2% pe bursa austriaca la 10:30 ora Romaniei. Banca a anuntat, joi seara, ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro, noteaza Mediafax.

In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, potrivit unui comunicat al Erste Group.

Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group (EBS) va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.

BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele institutiei de credit s-au redus cu 6,8% fata de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro).

Anul trecut, cea mai mare banca din Romania a inregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, fata de o pierdere de 1,22 miliarde lei in 2012, la active in scadere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului.

Cauzele cresterii provizioanelor din Ungaria

In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totala a creditelor in valuta, anuntata de guvernul ungar pentru a doua jumatate a acestui an, nu sunt incluse in estimarile actuale ale Erste.

Banca estimeaza imbunatatirea rezultatelor post-provizioane si a profitului net in 2015, in pofida unui nivel inca disproportionat al costurilor. Erste va publica o actualizare completa a estimarilor odata cu anuntarea rezultatelor financiare din primul semestru, pe 31 iulie.



Citeste si