Barclays, a doua mare banca britanica, ar putea fi penalizata cu pana la 1,2 miliarde de lire sterline (2 miliarde dolari) pentru manipularea pietei valutare, mintind clientiii in legatura cu tranzactiile confidentiale efectuate in Statele Unite, potrivit companiei de brokeraj San C. Bernstein, potrivit Mediafax.

Banca ar putea plati 700 de milioane de lire pentru inchiderea unei investigatii a autoritatilor de reglementare britanice referitoare la manipularea pietei valutare. Alte 200 de milioane de lire sterline ar putea fi platite de Barclays in legatura cu o investigatie a autoritatilor americane privind tranzactiile valutare private din SUA, a declarat Chirantan Barua, analist la compania Bernstein in Londra, relateaza Bloomberg. Barclays ar putea incheia acorduri in acest sens pana la sfarsitul anului 2014.

Barclays face parte dintr-un grup de banci care discuta cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara din Marea Britanie un acord de inchidere a investigatiei de manipulare a pietei valutare. Aceste banci sunt acuzate si in Statele Unite de difuzarea de informatii false, pentru a ascunde frecventa ridicata a tranzactiilor valutare private. Scandalurile submineaza incercarile directorului general al Barclays, Antony Jenkins, de a reforma cultura organizationala a bancii, care a fost deja amendata cu 290 de milioane de lire, in 2012, pentru manipularea dobanzii interbancare Libor.

Citeste si:

Barclays ar putea fi nevoita sa constitue si un provizion de 300 de milioane de lire sterline, in semestrul al doilea, pentru despagubirea clientilor pentru incorectitudini la vanzarea unor instrumente financiare. Si alte bancii britanice au probleme din cauza cresterii provizioanelor pentru practici incorecte. Royal Bank of Scotland (RBS), cea mai mare banca de stat din Marea Britanie, ar putea inregistra costuri de pana la 1 miliard de dolari pentru inchiderea acuzatiilor de manipulare a pietei valutare.

RBS a anuntat luna trecuta ca a constituit un provizion de 150 de milioane de lire, in primul semestru, pentru costuri legate de vanzarea incorecta de asigurari pentru imprumuturi, si un altul de 100 de milioane de lire pentru nereguli la contracte swap. Barclays a inregistrat la randul ei costuri de 900 de milioane de lire pentru nereguli la vanzarea de asigurari pentru imprumuturi, fata de 1,35 de miliarde de lire in urma cu un an, a anuntat institutia la sfarsitul lunii iunie. In total, Barclays a constituit provizioane de 4,85 de miliarde de lire pentru neregulile descoperite la vanzarea unor astfel de asigurari.