8 August 2006

Consiliul Concurentei a autorizat masurile acordate Bancorex si privatizarea BCR

Consiliul Concurentei a autorizat masurile acordate Bancorex si privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) prin care Erste Bank a dobandit 61,88% din capitalul social.

Autorizarea Consiliului Concurentei a luat in considerare limitarile introduse de stat in legatura cu expunerea pentru obligatiile rezultate din activitatea Bancorex.

In anul 1999, atat sistemul bancar cat si economia, in ansamblu, erau confruntate cu serioase dificultati. Pentru evitarea unei crize sistemice a fost necesara gasirea unei solutii pentru Bancorex. La acel moment, statul a preluat imprumuturile neperformante ale Bancorex, iar BCR a fost nevoita sa absoarba restul activitatilor Bancorex. De asemenea, statul a acordat garantii nelimitate pentru pretentiile judiciare si angajamentele extrabilantiere rezultand din activitatea Bancorex, pana la radierea acesteia din Registrul Comertului, se arata intr-un comunicat difuzat luni de Consiliul Concurentei.

Consiliul Concurentei concluzioneaza ca BCR nu a beneficiat de pe urma acestor masuri, acestea fiind necesare pentru evitarea unei crize sistemice. De asemenea, Consiliul Concurentei a solicitat AVAS si MFP limitarea expunerii statului in legatura cu garantiile pentru obligatiile Bancorex, atat in timp cat si ca suma. Aceasta s-a realizat prin OG 33/2006 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii BCR.

Procesul de privatizare din anul 2005 a fost deschis, transparent si competitiv, subliniaza sursa citata. Pachetul majoritar de actiuni a fost vandut investitorului care a oferit cel mai mare pret. in cadrul procesului de privatizare a BCR catre un investitor strategic, statul a actionat precum un investitor privat, in conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la vanzarea catre un investitor strategic. Vanzarea BCR de la sfarsitul anului 2005 nu a cuprins elemente de ajutor de stat.



Citeste si