Tranzactia face parte din Facilitatea de Finantare pentru Energie Sustenabila a IMM-urilor din Romania, un instrument al BERD pentru promovarea folosirii mai eficiente a energiei, ca modalitate de reducere a cheltuielilor si de crestere a competitivitatii IMM-urilor.

"Pe masura ce economia isi revine, este timpul ca IMM-urile sa se concentreze pe modul in care pot deveni mai competitive, sa reduca consumul de energie si costurile aferente", a declarat intr-o conferinta de presa Phil Bennett, prim-vicepresedintele BERD, cu ocazia semnarii contractului de imprumut, arata Mediafax.

Banca Transilvania a mai obtinut un astfel de imprumut la sfarsitul anului 2012, in valoare de 10 milioane euro, care a fost utilizat integral. In cadrul acestuia, 34 de IMM-uri au investit in imbunatatirea eficientei energetice, in urma carora reducerea consumului de energie a depasit echivalentul consumului tuturor gospodariilor din Bucuresti pe o perioada de un an.

Beneficii pentru mediu si pentru economie

"Acordul semnat astazi cu BERD aduce numeroase beneficii, in primul rand pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze poluante, apoi pentru economie, prin imbunatatirea competitivitatii industriale, cat si pentru clientii nostri care, prin investitiile efectuate, beneficiaza de economii tangibile, fie prin facturi mai mici la energie, daca ne referim la eficienta energetica, fie ca venituri din surse regenerabile", a afirmat Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.

Gabriela Firea demareaza...
Citeste si: Firea acorda granturi de 50.000 euro pentru start-up-urile bucurestene

BERD a acordat pana in prezent finantari de 60 milioane de euro mai multor banci din Romania pentru acest sector. Imprumuturile de eficienta energetica beneficiaza de asistenta tehnica si de stimulente financiare asigurate prin finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana. Pana in prezent, BERD a investit peste 6,9 miliarde euri in 366 de proiecte la nivel national si a mobilizat fonduri din alte surse de finantare in valoare de peste 14 miliarde euro.

BERD este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut in primele noua luni un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, activele institutiei de credit urcand, fata de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei. Titlurile BT, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de tranzactionare de luni la pretul de 1,71 lei/actiune, in scadere cu 0,58% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 4,473 miliarde lei.

Human Finance, platforma...
Citeste si: Ce este Human Finance, prima platforma "umana" pentru antreprenori