CEC Bank sau Eximbank, banca de dezvoltare? ôNu ne impiedicam de o persoana sau alta!ö

Guvernantii pregatesc infiintarea unei bancii de dezvoltare a Romaniei, prin transformarea CEC Bank sau Eximbank intr-o institutie finantatoare care sa se adreseze mai ales antreprenorilor.

Infiintarea unei banci de dezvoltare a Romaniei, un subiect despre care se discuta in mediul bancar in ultimele luni, prin transformarea CEC sau Eximbank, se afla pe agenda ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, a reprezentantilor BNR si a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Insa, este posibil acest proiect sa pice mai ales ca Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, argumenta recent ca transformarea bancii intr-o banca de investitii este ineficienta

Se vor opune bancherii proiectului pregatit de catre ministri si reprezentantii BNR? "Nu trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Acesta este un proiect asumat de mediul privat si de trebuie facut indiferent de ce crede o persoana sau alta. In plus, nu vorbim doar de CEC, ci avem si optiunea Eximbank", a spus ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu (foto).

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a lansat inca de acum doua luni ideea ca una din cele doua banci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni banca de dezvoltare care sa fie partener al statului in ceea ce priveste asigurarea finantarii pentru proiecte europene, dar si pentru economie.

CEC Bank si Eximbank: profil de banca

Cu o cota de piata de peste 7%, CEC Bank se plaseaza pe pozitia a cincea in sistemul bancar, intre Raiffeisen Bank (pozitia a patra) si UniCredit Tiriac Bank (pozitia a sasea). Banca s-a mutat treptat dinspre finantarea exclusiva a segementului de populatie catre credite catre intreprinderi mici si mijlocii si imprumuturi acordate municipalitatilor. De asemenea, CEC Bank are un portofoliu semnificativ de titluri de stat.

Citeste si:
CEC Bank, finan╚Ť─âri AGRO IMM Invest: care sunt condi╚Ťiile ╚Öi...
CEC Bank, finan╚Ť─âri ├«n...

Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statuui, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.

Cum ti se pare ideea ca CEC Bank sau Eximbank sa devina banca de dezvoltare? Este o propunere buna? Va avea succes o astfel de banca?

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »Setari Cookie-uri