Guvernantii pregatesc infiintarea unei bancii de dezvoltare a Romaniei, prin transformarea CEC Bank sau Eximbank intr-o institutie finantatoare care sa se adreseze mai ales antreprenorilor.

Infiintarea unei banci de dezvoltare a Romaniei, un subiect despre care se discuta in mediul bancar in ultimele luni, prin transformarea CEC sau Eximbank, se afla pe agenda ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, a reprezentantilor BNR si a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Insa, este posibil acest proiect sa pice mai ales ca Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, argumenta recent ca transformarea bancii intr-o banca de investitii este ineficienta

Se vor opune bancherii proiectului pregatit de catre ministri si reprezentantii BNR? "Nu trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Acesta este un proiect asumat de mediul privat si de trebuie facut indiferent de ce crede o persoana sau alta. In plus, nu vorbim doar de CEC, ci avem si optiunea Eximbank", a spus ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu (foto).

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a lansat inca de acum doua luni ideea ca una din cele doua banci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni banca de dezvoltare care sa fie partener al statului in ceea ce priveste asigurarea finantarii pentru proiecte europene, dar si pentru economie.

CEC Bank si Eximbank: profil de banca

Cu o cota de piata de peste 7%, CEC Bank se plaseaza pe pozitia a cincea in sistemul bancar, intre Raiffeisen Bank (pozitia a patra) si UniCredit Tiriac Bank (pozitia a sasea). Banca s-a mutat treptat dinspre finantarea exclusiva a segementului de populatie catre credite catre intreprinderi mici si mijlocii si imprumuturi acordate municipalitatilor. De asemenea, CEC Bank are un portofoliu semnificativ de titluri de stat.

Citeste si:
Romanii din strainatate vor trimite bani in Romania fara comisioane
Romanii care muncesc peste...

Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statuui, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.

Cum ti se pare ideea ca CEC Bank sau Eximbank sa devina banca de dezvoltare? Este o propunere buna? Va avea succes o astfel de banca?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
CEC Bank finanteaza cu 25 de milioane de euro Grupul Aaylex