Bancile spun ca utilizatorii primesc in general linkuri catre asa-zise site-uri de stiri asociate Facebook, unde sunt informati ca reteaua de socializare tocmai a lansat programul "Lucreaza De Acasa", prin intermediul caruia acestia ar putea sa castige bani lucrand de acasa. “Mii de rezidenti romani vor avea oportunitatea de a castiga sute de dolari in fiecare luna din confortul casei lor, fiind platiti prin cec, depunere directa sau chiar Paypal”, se mentioneaza pe un asemenea site.

Pe cat de serioasa este tentativa de frauda, pe atat de comice sunt explicatiile date pentru a motiva alegerea Romaniei de catre Facebook pentru a desfasura acest nou “program”. “De ce Romania? Pentru ca Romania este una dintre cele mai pro-afaceri tari din lume, una dintre cele mai putin corupte si cu cele mai mici taxe”.

Site-ul posteaza de asemenea si imagini cu un cec de 10.000 de dolari incasat de Alex Grasu, un roman “proaspat angajat” de Facebook. Articolul are si o sectiune de comentarii, care insa nu permite adaugarea altor postari. De notat ca un simplu click pe numele unuia dintre romanii care au comentat (toate postarile sunt pozitive) redirectioneaza utilizatorul catre profilul de Facebook ale unor persoane din China sau SUA.

Cititorii “stirii” sunt apoi redirectionati catre un site de phishing unde le sunt solicitate initial doar cateva date de baza, precum numele, orasul de rezidenta, o adresa de email si un numar de telefon.

Citeste si:

Pasul final scoate insa la iveala adevaratul scop al site-ului: utilizatorii care vor sa faca bani lucrand de acasa trebuie sa completeze un formular cu numarul cardului, data la care acesta expira si codul CVV2 – practic toate informatiile necesare pentru a putea face tranzactii online. Trebuie precizat ca pe pagina de phishing apar siglele Verified by VISA si MasterCard Secure Code, si, mai mult decat atat, adresa URL a paginii apare ca fiind HTTP Secure (https), protocol de comunicare folosit in general de business-urile online legitime cu scopul de a oferi o identificare criptata si sigura la server.

Reprezentantii bancilor romanesti spun ca imediat ce se introduc datele cardului apar tranzactii neautorizate pe anumite site-uri. Bancile blocheaza site-urile unde se fac tranzactii in mod automat, insa datele introduse pot fi folosite ulterior pe alte site-uri. Intre timp, clientii care si-au introdus datele pe asemenea website-uri isi pierd banii, acestia nefiind despagubiti de bancile emitente ale cardului.

Cititi si Conturile de Facebook, tinta preferata a infractorilor cibernetici

Foto: Shutterstock / credit card phishing