Pretul mediu al politelor de raspundere civila auto (RCA) ar putea creste cu 3% anul viitor, pe fondul unei rate combinate a daunei supraunitare, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

"Tariful la RCA este un subiect sensibil pentru foarte multi asigurati, mai ales in randul tinerilor, si orice crestere starneste nemultumiri. Pe de alta parte, mentinerea ratei combinate a daunei pe RCA la un nivel supraunitar arata ca piata de profil este dezechilibrata si asiguratorii trebuie sa majoreze tarifele pentru a aduce acest indicator la un nivel subunitar. Ma astept ca tariful mediu al RCA sa creasca in 2015 cu 3%. Este doar o prognoza, si nu ceva cert", a spus Negritoiu intr-o conferinta de presa.

Potrivit ASF, la nivelul celor 11 societati care au dreptul sa emita polite RCA, rata combinata a daunei (un indicator care are in vedere nivelul despagubirilor platite, al rezervelor de dauna constituite si nivelul veniturilor incasate) este de 117%. "Corectarea acestui dezechilibru trebuie facuta, dar nu presupune automat o majorare a preturilor, ci poate sa insemne si reducere de costuri. ASF transmite asiguratorilor ca recentele modificari ale normei RCA nu trebuie sa reprezinte pretexte pentru ca acestia sa isi acopere pierderi anterioare prin intermediul politei RCA", se arata intr-un comunicat al ASF dat pulblicitatii la inceptul acestui an.

Datele ASF arata ca subscrierile din polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane. In perioada analizata, numarul dosarelor de dauna avizate a fost de 202.351, in scadere cu 10% fata de 30 septembrie 2013, iar numarul dosarelor de dauna platite a coborat cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizata a fost de 515 lei, in crestere cu 3% (+13 lei) fata de nivelul mediu inregistrat in primele trei trimestre ale anului 2013.
La nivelul intregii piete RCA, valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie platita a fost de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un numar de 11 asiguratori erau autorizati de catre ASF sa practice RCA, si anume ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri