Guvernele din Romania si Polonia incearca sa gaseasca solutii la recenta criza a francului elvetian, in contextul in care sute de mii de persoane care s-au imprumutat in franci pentru a-si cumpara locuinte se confrunta cu dificultati majore la plata ratelor, relateaza Wall Street Journal.

Atat leul, cat si zlotul s-au depreciat puternic fata de franc in urma deciziei bancii centrale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de 1,2 euro/franc, ratele lunare la creditele ipotecare in franci crescand exponential. Leul a pierdut 19,5% fata de franc in numai trei sedinte si a atins luni un minim absolut de 4,4716 unitati. In sedinta de marti, leul a s-a apreciat cu 0,8%, la 4,4354 unitati fata de franc.

Wall Street Journal scrie ca premierul Victor Ponta a declarat ca este deschis la posibilitatea ca imprumuturile in franci sa fie convertite in lei, iar Opozitia a cerut ajutoare financiare de urgenta pentru cei afectati. Nici reactiile din partea autoritatilor poloneze nu s-au lasat asteptate, iar membrii Ministerului Finantelor incearca sa evalueze numarul persoanelor care ar putea intra in default, dupa ce zlotul polonez s-a depreciat in ultimele zile cu aproximativ 20% fata de francul elvetian.

Imprumuturile in franci elvetieni au fost populare in Romania, Polonia si Ungaria in timpul boom-ului din sectorul imobiliar inregistrat inainte de criza economica si financiara din 2008, datorita dobanzilor foarte mici, sub cele practicate pentru creditele in moneda locala. In urma deciziei de saptamana trecuta a Bancii Elvetiei, care a condus la deprecierea monedelor din mai multe state europene, autoritatile din Romania si Polonia se tem ca multe persoane care au credite in franci nu vor putea plati ratele la timp si vor fi executate silit.

Ungaria, care anul trecut a decis convertirea in forinti a imprumuturilor ipotecare in franci elvetieni, reprezinta o exceptie."In situatia actuala, ar trebui sa ne concentram pentru a-i ajuta pe cei care nu pot supravietui, pe cei care ar putea sa isi piarda locuintele", a declarat pentru Wall Street Journal Jacek Bartkiewicz, membru al consiliului executiv al Bancii Nationale din Polonia.

Majoritatea celor 566.000 de polonezi care au imprumuturi in franci elvetieni au contractat creditele in 2006-2008, cand zlotul se tranzactiona in jur de 2-2,5 unitati fata de franc, in timp ce cursul actual este de 4,26 unitati.

Deciziile de politica monetara luate in 2011 de banca centrala a Elvetiei in urma declansarii crizei financiare si economice au dus la scaderea ratelor dobanzilor pentru creditele in valuta in Polonia, protejandu-i pe cei care s-au imprumutat in franci fata de deprecierea monedei locale. Insa, in urma eliminarii plafonului minim pentru cursul franc/euro, zlotul a scazut puternic, iar costurile cu imprumuturile au crescut accentuat, in ciuda dobanzilor mici.

Ungaria, care pana nu demult era intr-o situatie chiar mai grava, in contextul in care presiunea pe vanzare a monedei locale a crescut din cauza nivelului ridicat al datoriei externe, a decis sa transforme in forinti imprumuturile in franci, utilizand un curs fix forint/franc, sub cel actual.

Potrivit autoritatilor ungare, mai multi oficiali din Polonia si Croatia au cerut guvernului din Budapesta detalii in privinta programului pentru conversia imprumuturilor in franci elvetieni, relateaza Wall Street Journal. Ministrul Finantelor din Polonia, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marti conducatorii bancii centrale si ai bancilor comerciale locale pentru o discutie pe tema cursului valutar.

In Romania, Partidul National Liberal a cerut convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice, "singura reglementare" care poate ajuta in contextul cresterii francului elvetian. Premierul Victor Ponta a anuntat ca sustine demersul PNL, dar a avertizat ca nu poate crea asteptari nerealiste pentru debitorii in franci elvetieni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri