"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere in schema programului, prin cresterea venitului brut cu care debitorii se incadreaza, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel ca vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult", a declarat miercuri ministrul Finantelor, Darius Valcov, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finante de la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.

Totodata, va creste deducerea speciala pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunara a impozitului pe venit. Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani in varianta anterioara. Impactul bugetar pentru aceasta masura a fost estimat la 0,1-0,15% din PIB.

La dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finante mai participa, din partea conducerii BNR, directorul Supreavegherii, Nicolae Cinteza, si directorul pe Stabilitate Financiara, Ion Dragulin. Printre participanti se mai numara presedintele Patronatelor Bancare si al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, seful ANPC, Marius Dunca, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, precum si unul dintre membrii fondatori ai asociatiei Parakletos, condusa de avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernul a aprobat in vara anului trecut o ordonanta de urgenta pentru restructurarea creditelor care acorda persoanelor fizice o reducere fiscala daca acestea beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. Ordonanta s-a dovedit insa neatractiva atat pentru banci, cat si pentru clienti, astfel ca, potrivit unor surse din sistemul bancar, pana la inceputul acestui an nu au fost inregistrate restructurari de credite pe baza actului normativ.