Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a solicitat joi bancilor care au in portofolii credite in franci elvetieni, printr-un comunicat, sa transmita concret ce solutii au pentru clientii care nu-mi mai pot plati ratele lunare, in conditiile in care acestia au fost bun-platnici pana la aprecierea brusca a monedei elvetiene.

"Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF. Cresterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii institutiilor financiar bancare si prejudicii consumatorilor, astfel ca dorim gasirea de solutii imediate din partea institutiilor de creditare", se spune in comunicatul ANPC.

CPBR si-a exprimat vineri, printr-o scrisoare deschisa catre ANPC, surprinderea fata de concluzia institutiei.Din CPBR fac parte Banca Comerciala Romana, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania, detinand in total jumatate din activele sistemului bancar din Romania.