"Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia Romana de Actuariat au semnat, vineri, un protocol care reglementeaza colaborarea intre cele doua entitati in ceea ce priveste schimbul de informatii in scopul dezvoltarii domeniilor de interes comun. Acest acord vizeaza aspecte precum elaborarea legislatiei aplicabila actuarilor, asigurarea pregatirii si perfectionarii profesionale specifice, fundamentarea cercetarilor de piata in vederea unei corecte informari a consumatorilor de servicii de asigurari", se arata intr-un comunicat al ASF, potrivit Mediafax.

Un prim proiect care va fi realizat de reprezentantii ASF si specialistii in calcule statistice privind asigurarile urmareste efectuarea unei analize a daunalitatii inregistrate pe segmentul asigurarilor de RCA, cercetarea urmand sa utilizeze date consolidate la nivelul intregii piete de asigurari pe o perioada de 3 ani. In perioada urmatoare expertii din cele doua organizatii vor definitiva metodologia si parametrii specifici cercetarii de piata referitoare la daunalitatea inregistrata la nivelul pietei RCA, urmand ca rezultatele acesteia sa fie facute publice pana la sfarsitul primului semestru al acestui an.

Potrivit datelor ASF, valoarea despagubirilor achitate in 2013 pe segmentul RCA au atins 1,93 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult fata 2012, cand au cumulat 1,86 miliarde de lei. Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintata in aprilie 2013, prin preluarea si reorganizarea atributiilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Asociatia Romana de Actuariat a fost infiintata in anul 2000 si are ca obiective recunoasterea, sustinerea si promovarea profesiei de actuar in Romania.