Gaura in sistemul bancar romanesc: pierderi de 1 MLD. euro in 2014 si de 1,6 MLD in 6 ani

Bancile au avut, in ultimii sase ani, pierderi totale de 8 miliarde lei si castiguri de 0,9 miliarde lei in doi ani, pierderea neta fiind astfel de 7,1 miliarde lei, a precizat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, adaugand ca anul trecut pierderea in sistemul bancar a fost de 4,5 miliarde lei.

"Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, in euro, inseamna 1,6 miliarde euro. Daca nu era dublata de eforturi permanente din partea bancilor, pierderea ar fi condus la o situatie de subrezire a sistemului, dar Directia Supraveghere a monitorizat permanent si a reusit sa determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit actionarii, cei care au avut de suportat pierderile", a spus Georgescu, la audierea in Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvetieni, conform Mediafax.

Oficialul BNR a aratat ca actionarii bancilor au adus capital de 1,8 miliarde euro in ultimii 4-5 ani, mai mult decat pierderea neta insumata de la inceputul crizei. La aceasta suma se adauga imprumuturi subordonate cu scadenta de peste doi ani de peste 400 de milioane euro. "Situatia sistemului este solida, dar cu eforturi mari facute de banci, de proprietari, pentru mentinerea calitatii sectorului bancar la un nivel corespunzator. Aceste costuri au fost asumate de actionari", a spus Georgescu. In urma cu doua saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor.

Potrivit datelor BNR, provizioanele constituite de banci in procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere neta a sistemului in primele noua luni de anul trecut la 1,58 miliarde lei. Din cifrele furnizate marti de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu rezulta ca cea mai mare parte a ajustarii bilantiere s-a realizat in ultimul trimestru de anul trecut, cand bancile au cumulat o poerdere neta de circa 3 miliarde lei.

Citeste si:
BNR mentine dobanda, dar taie rezervele minime la valuta
BNR a redus rata rezervelor...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri