Sefii Banca Transilvania au relatat "la cald" povestea celui mai important contract din istoria bancii, cel de achizitie a Volksbank, la cateva minute dupa semnarea stufosului document de preluare a bancii cu capital strain. Horia Ciorcila, presedintele Banca Transilvania, si Omer Tetik, CEO al bancii, au vorbit intr-un bi-interviu, acordat wall-street.ro, despre viitorul bancii locale care in urma cu 10 ani juca in liga a doua a sistemului bancar, iar acum planuieste sa atace liderul clasamentului.

"Banca Transilvania este o poveste de succes si poate deveni una mai mare. Conjunctura de piata de permite, in mod cert, acest lucru si noi, ca banca, nu putem sa abandonam economia romaneasca. In formula in care suntem astazi, nu ne vom duce niciodata sa cumparam o banca in alta tara. Destinul nostru este sa crestem aici, iar ce se va intampla in 3-4 ani va depinde de noi si de conjunctura financiara internationala. Consider ca trebuie sa ne pregatim cu totii pentru o lume financiara mult mai volatila decat in prezent", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, intr-un interviu acordat wall-street.ro imediat dupa parafarea preluarii Volksbank.

Omul de afaceri clujean recunoaste ca documentul care atesta achizitia Volksbank este cel mai important contract semnat vreodata de cand este antreprenor, ca valoare, complexitate, cat si in raport cu partile implicate. "Am negociat cu patru banci, chiar daca Volksbank a fost in scaunul soferului. A fost implicata in tranzactie si banca franceza BPC (Banque Populaire Caisse d’Epargne - n.r.), o institutie uriasa, dar si consultanti de top, precum Rothschild. A fost un deal foarte complex si executat intr-un timp record, 3 luni si jumatate de la prima discutie", mentioneaza Horia Ciorcila.

Povestea unei tranzactii pe fast-forward

Tranzactia de preluare a Volksbank va intra probabil in istoria banking-ului romanesc la capitolul cele mai rapide deal-uri incheiate. Sefii Bancii Transilvania au povestit pentru wall-street.ro ca planul Volksbank a fost sa vanda afacerile din Romania cat mai repede, iar daca actionarii asteptau pana in 2015, atunci nu ar fi fost doar o singura banca la masa negocierilor, ci tranzactia ar fi implicat un proces competitiv.

Cand am fost la Viena nu stiam daca va iesi sau nu ceva - Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

"De la prima discutie, vanzatorii ne-au intrebat daca suntem capabili sa facem un deal in doua luni de zile si noi am raspuns afirmativ, doar ca in anumite conditii. Deal-ul nu a durat doua luni, ci trei luni jumatate, dar consider ca alt jucator din banking nu l-ar fi incheiat atat de repede. Practic, am semnat tranzactia la 6-7 saptamani de la momentul agrearii conditiilor", relateaza Horia Ciorcila.

De asemenea, nici actionarii Volksbank, cand au venit la Cluj, nu au crezut ca tranzactia putea fi inchisa asa rapid. Ideea tranzactiei cu Volksbank si kickoff meeting-ul au venit prin intermediul consultantilor financiari, Vienna Capital Partners fiind compania care a pus ideea pe masa. Si astfel, Banca Transilvania a facut singura oferta de preluare a Volksbank. "Si ei (actionarii Volksbank - n.r.) au realizat ca nu ar fi avut prea multe oferte chiar daca mai asteptau pana in 2015, pentru ca in piata nu sunt prea multi cumparatori de banci acum. Sunt, insa, multe fonduri de investitii, dar acestea se uita mai ales dupa credite neperformante sau portofolii", a explicat Horia Ciorcila.

"Au fost 3 luni si jumatate foarte intense. Echipa care a facut due-diligence-ul a lucrat zi si noapte, chiar si de 1 decembrie. Toate zilele au fost zile de munca pentru noi", a completat Omer Tetik, CEO-ul Banca Transilvania.

Banking-ul in ziua de astazi este un rollercoaster si este influentat de problemele politice. Trebuie sa navighezi prin foarte multe in banking si sa fii rational - Horia Ciorcila (foto dreapta), presedintele Bancii Transilvania

Horia Ciorcila la semnare - achizitia VolksbankCe au invatat sefii BT din tranzactia Volksbank

Pentru Horia Ciorcila preluarea Volksbank "a fost o experienta noua, pentru ca achizitia unei banci este un proces complex, supus unor potentiale aprobari sofisticate, cum sunt cele ale BNR si Consiliului Concurentei".

Pe de alta parte, Omer Tetik ar fi facut lucrurile putin altfel, in sensul ca ar fi grabit procesul de integrare. "Orice achizitie are doua parti. Una este semnarea tranzactiei, SPA-ul (Sales And Purchase Agreement), iar a doua este procesul de integrare. S-a dovedit ca SPA-ul este foarte important, dar as fi inceput proiectul de integrare mai devreme, adica as fi amanat Craciunul la Banca Transilvania pentru 2016", spune razand Tetik.

Am gasit in Volskbank o banca mult mai buna decat am crezut! - Omer Tetik

Totodata, Tetik se declara multumit de cifrele Volksbank, confirmate de due-diligence, desi problemele sunt mari in ceea ce priveste clientii. "Pretul de achizitie ne ajuta insa sa oferim o reducere a expunerii destul de importanta".

Intrebat ce s-ar fi intamplat daca criza francului elvetian ar fi avut loc inainte de semnarea contractului, Horia Ciorcila a precizat ca probabil deal-ul s-ar fi amanat pentru ca ar fi fost greu de gestionat situatia in cadrul Volksbank. "Noi spunem ca a fost un deal win-win. O parte avea obiectivul sa faca exit-ul din Romania, iar noi sa crestem sanatos. Noi am fi fost in continuare interesati de Volksbank chiar si cu criza francului".

Daca nu reuseam sa semnam pana pe 15 ianuarie, probabil ca inca mai eram in negocieri - Omer Tetik

Cand va iesi Banca Transilvania din nou la cumparaturi

Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, spune ca "aceasta prima achizitie va crea o experienta pentru BT. "Inainte sa avansam in proiectul de integrare, nu vrem sa intram in alta tranzactie. Pe de alta parte, target-urile Bancii Transilvania in ceea ce priveste cresterea organica raman in picioare".

Banca Transilvania a alocat un grup de oameni care se vor ocupa de procesul de integrare, o parte fiind oamenii cheie din echipa de conducere de la Cluj. "Restul oamenilor din banca isi continua activitatea de zi cu zi, lansam produse noi, urmarim sa crestem cu 9% portofoliul de credite", a subliniat Tetik.

Horia Ciorcila: Provocarea cea mai mare este sa facem aceasta integrare astfel incat activitatea bancii sa continue ca si cum aceasta achizitie nu s-ar fi petrecut.

Totusi, preluarea Volksbank va presupune zeci de oameni delegati pentru procesul de integrare. "Am definit o echipa separata pentru acest proiect ca sa minimizam riscul de a deveni o banca greoaie si vom lucra 150% ca sa mentinem ritmul". Andrei Dudoiu, directorul general adjunct al BT, va deveni dupa aprobarea BNR si pana la integrarea totala CEO-ul Volksbank, iar alti 20 de oameni se vor muta in acest proiect de integrare de la Banca Transilvania la Volksbank. "In total, proiectul de integrare va atinge 100 de oameni, permanent sau temporar, dar exista si oameni foarte buni din cadrul Volksbank care ne vor ajuta".

Brandul Volksbank Romania va disparea in 2016

Conducerea isi propune sa incheie fuziunea si integrarea Volksbank pana in martie 2016, aceasta estimare fiind prezentata actionarilor spre aprobare.

Cel tarziu in aprilie 2016 va fi un singur brand, Banca Transilvania - Omer Tetik (foto)

Omer Tetik, Banca Transilvania - declaratii dupa achizitia VolksbankOmer Tetik a mentionat ca procesul de rebranding va fi limitat, in conditiile in care Banca Transilvania va ramane cu sediul in Cluj. "Rebrandingul poate avea loc intr-un weekend".

Ce se va intampla cu angajatii Volksbank dupa integrare

CEO-ul Bancii Transilvania a subliniat faptul ca si din punct de vedere al angajatilor Volksbank are un business complementar. "Ei au un model in care 60-65% din angajatii bancii sunt in sediul central, cu sucursale mici, de 2-3 oameni. Noi oricum suntem in cautare de oameni. Nu vom face o evaluare si nu venim cu un chestionar, dar lucram impreuna si asa vom alege ce este mai bun si cat mai mult. Avem nevoie de oamenii din departamente ca IT, Project Management", a explicat Tetik.

Totodata, presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a atras atentia ca "turnover-ul de personal" la Banca Transilvania este de 500-600 de oameni pe an, iar acest proces de integrare este practic o resursa foarte buna de personal. "Avem intentia sa evaluam reteaua si sa evaluam oamenii, dar la oamenii din tara inca nu am ajuns. De doua luni ne uitam doar la nivel central. De maine incolo va incepe acest proces de evaluare a oamenilor si a retelei, dar nu o vom face cu prejudecati. Va fi o evaluare profesionista, cu consultanti si benchmark-uri. Daca vor fi doua agentii pe o strada, una BT si una Volksbank, iar cea a Volksbank este mai buna, atunci o vom pastra pe cea mai performanta".

Cum se vor regla diferentele salariale intre angajatii celor doua banci

Omer Tetik precizeaza ca in teritoriu diferentele salariale nu sunt prea mari si, in plus, Banca Transilvania are un sistem de bonusare in functie de performanta. "Va trebui sa facem o evaluare, dar nu avem un raspuns acum pentru ca am avut un acces extrem de limitat in aceasta perioada si practic doar de maine avem acces total", a completat Horia Ciorcila.

Noi am avut o viziune generala asupra Volksbank, oarecum din elicopter. Acum aterizam pe pamant si o sa putem vedea ce se intampla in fiecare agentie si cu fiecare client - Horia Ciorcila

In ceea ce priveste clientii, Ciorcila a explicat ca BT va avea o abordare foarte rationala. In primul rand, banca isi doreste sa rezolve problemele sociale de tipul creditelor in franci si in al doilea rand sa motiveze clientii sa ramana, nu sa caute refinantari la alte banci. "Nicio secunda nu ne-am gandit ca vom cumpara o cutie goala. Noi am vrut sa cumparam ceva care sa devina activ, sa fie complementar si sa creeze valoare".

Unde va ajunge Banca Transilvania dupa integrarea Volksbank

Horia Ciorcila a subliniat in mod repetat ca isi doreste o crestere sanatoasa la BT si, dupa experinta crizei financiare, nu vrea sa faca salturi agresive. "In 2008 eram mai entuziasti. Suntem optimisti in continuare, dar suntem mai rationali decat eram. Dupa ce treci prin ce a fost in 2008-2009, incepi sa iti calibrezi asteptarile. Ne va interesa intotdeauna cota de piata si ne dorim sa o vedem crescand. Ca ajungem sau nu locul 2 in piata va depinde si de cresterea noastra organica, nu doar de deal-ul Volksbank. Daca reusim sa crestem organic, este posibil candva anul viitor sa ajungem locul 2", afirma Ciorcila.

Locul 2 in piata nu este un scop in sine. Mai important este sa ramanem profitabili. Nu o sa sacrificam niciodata profitabilitatea ca sa crestem 3 procente cota de piata. Momentul acela ar fi un moment de fractura si atunci nu ne-ar mai intelege investitorii

Ciorcila a explicat ca acum este un moment mai bun de achizitii pentru Banca Transilvania, pentru ca a acumulat masa critica. "Noi ne putem uita acum cu alti ochi la posibile tinte, fata de cum eram in 2007. La 4% cota de piata si un milion de clienti am fi fost intr-o pozitie total diferita si mult mai precauta decat suntem astazi. Acum suntem optimisti pentru ca suntem mari si avem clienti multi".

In urmatorii 2-3 ani vom avea crestere organica, dar si achizitii - Horia Ciorcila

El a mentionat ca sunt jucatori din piata bancara care vor fi obligati sa iasa, dar este si rational in acelasi timp sa iasa. "Procesul de integrare si costul operational al integrarii este la fel pentru o banca de 0,5% cota de piata sau pentru una cu 2,5% cota de piata si atunci vrem sa ne axam spre tranzactii mai mari, avand si lichiditate suficienta", a completat si Omer Tetik, CEO-ul bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri