O pondere de peste 85% dintre participantii la un studiu IPSOS, realizat de administratorul de pensii private NN Pensii, au spus ca nu economisesc pentru pensie, iar peste 30% credeau ca statul este responsabil pentru asigurarea unui viitor financiar odata cu pensionarea.

"La nivel de piata se simte ca nu exista o comunicare foarte clara sau apropiata cu clientii sau potentialii clienti de pensii private. Anul trecut, NN Pensii a facut un studiu IPSOS, iar rezultatele acestuia au fost destul de ingrijoratoare. Esantionul a fost reprezentat de tineri sub 45 ani, din care 85% au spus ca nu economisesc pentru pensie. Este atat o problematica a intelegerii fenomenului, cat si o problema culturala data de nivelul limitat de intelegere a nevoii de economisire pentru viitor", a declarat Raluca Tintoiu (foto), director general NN Pensii si presedinte APAPR, in cadrul FIAR 2015.

Ea a adaugat ca "un alt rezultat a fost ca numai jumatate din participanti considerau ca viitorul financiar este in responsabilitatea lor, iar peste 30% credeau ca statul este responsabil. E o perceptie care trebuie schimbata. Este o problema ampla, profunda si care trebuie tratata ca atare", arata 1asig.ro.

APAPR: Ne dorim ca societatile private de calitate sa aiba curaj sa faca pasul catre piata de capital

"Ca profil investitional, fondurile de pensii private sunt investitori conservatori, prin urmare este firesc ca in mixurile de investii pe care le au sa fie cu risc redus. Dupa calculele noastre, participarea noastra in clasa de actiuni depaseste 20% in actiuni pe fondul trendului, a dobanzilor joase si a altor factori. Aceste noi realitati ne conduc si catre provocari noi: am inceput sa fim actionari importanti in companii romanesti. Incepem sa fim atenti si mai implicati in modul de conducere al acestor companii, in strategiile lor pe termen lung si, mai nou, a devenit mult mai important pentru noi tratamentul general al investitorilor minoritari pe BVB", a subliniat Raluca Tintoiu.

Citeste si:
Scandalul pensiilor: cum mimeaza ASF protectia viitorilor pensionari
Scandalul pensiilor private...

"Speram ca, odata cu cresterea noastra, si investiile noastre sa devina importante. Am fost relevanti pentru stat in trecut, insa ne dorim ca societati private de calitate sa aiba curaj sa planuiasca sa faca pasul catre piata de capital", a continuat presedintele APAPR.

Despre norma de investitii, "APAPR are discutii continue pe acest subiect cu ASF si ca rezultat avem un draft al acesteia. Evident ca ASF are o pozitie mai conservatoare, punctele modificate fiind relevante pentru sistem. Ele ajuta la transparentizare, protectia riscului - instrument pe care ni-l dorim, precum si la protectia fata de dobanzi".

Sursa foto: Media XPRIMM

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
NN: Ne-am dori sa vedem companii romanesti avand curajul sa se listeze