Bancile europene sunt mai bine pozitionate sa reziste unei iesiri a Greciei din zona euro decat erau in perioada de varf a crizei datoriilor, dar institutiile financiare din statele periferice uniunii monetare raman vulnerabile in eventualitatea unui Grexit, potrivi agentiei de rating Moody’s.

"Imbunatatirea situatiei financiare a bancilor din zona euro si stabilizarea economica a regiunii fac institutiile de credit mai rezistente la socurile externe decat in perioada de apogeu a crizei din regiune", considera Sean Marion, director general pentru sectorul bancar in cadrul Moody’s, noteaza Mediafax.

In plus, riscul deficitului de lichiditati din piata, sau de contagiune, este mai scazut decat acum trei ani, increderea investitorilor fiind sustinuta de revenirea treptata a cresterii economice si de instrumentele puse la dispozitie de bancile centrale in cazul in care accesul la finantare pe piete ar fi intrerupt. Moody’s avertizeaza totusi ca bancile din statele periferice, respectiv Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, raman inca vulnerabile la posibila iesire a Greciei din uniunea monetara.

"Bancile de pe pietele periferice si-au consolidat situatia financiara in ultimii ani. Dar problemele mostenite din criza precedenta le afecteaza inca abilitatea de a reveni complet la putere financiara, fiind totodata mai expuse la restrictionarea accesului pe piata si la un cost mai ridicat al finantarii, in eventualitatea unor socuri externe, avand in vedere flexibilitatea limitata a balantei contabile", a adaugat Sean Marion.

Premierul grec Alexis Tsirpas a prezentat duminica, in cursul unor discutii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, un set de propuneri "pentru un acord reciproc avantajos", care sa permita reluarea finantarii statului elen aflat in pericol sa intre in incapacitate de plata. Noul set de propuneri a fost prezentat cu o zi inainte de desfasurarea, la Bruxelles, a unui summit extraordinar pe tema crizei din Grecia.

Citeste si:
Atentionare de calatorie in Grecia: ploi si caderi de grindina
Atentionare de calatorie in...

In lipsa uni acord cu creditorii sai, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente in iunie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade, intr-o insula greceasca