Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei, scrie Mediafax. Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere.

Preturile petrolului scad cu peste 1 dolar pe fondul crizei din Grecia

Preturile petrolului au scazut luni cu peste 1 dolar, pe fondul crizei din Grecia care a dus la inchiderea bancilor elene si la controlul capitalului, determinand investitorii sa renunte la activele riscante.

Banca Centrala Europeana a mentinut dar a inghetat nivelul de finantare a bancilor elene prin programul de asistenta de urgenta ELA, in urma esuarii negocierilor dintre autoritatile elene si creditori, respectiv Comisia Europeana, BCE si FMI. In aceste conditii, autoritatile elene nu au avut alta solutie decat sa inchida bancile pana dupa referendumul referitor la masurilor de austeritate, programat pe 5 iulie.

Citeste si:

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, este in declin cu 1,36 dolari, la 61,9 dolari pe baril, atingand cel mai redus nivel de dupa 5 iunie. Cotatia petrolului de referinta pe piata americana este in scadere cu 1,25 dolari, la 58,38 dolari pe bari, nivel minim dupa 9 iunie.

Analistii anticipeaza ca preturile petrolului vor continua sa aiba o evolutie negativa in aceasta saptamana, inainte de referendumul de duminica. Un alt factor care ar putea influenta preturile titeiului in aceasta saptamana este evolutia negocierilor referitoare la programul nuclear iranian. Duminica, oficiali occidentali au sugerat ca autoritatile de la Teheran dau inapoi in privinta angajamentelor asumate intr-un acord interimar convenit in urma cu trei luni. Oficiali americani si iranieni au spus la randul lor ca discutiile privind acordul final ar putea depasi termenul limita fixat pentru 30 iunie.