"Situatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca, bancile membre ale CPBR desfasurand tranzactii cu clientii bancilor romanesti cu actionariat grecesc la fel ca si pana acum, adica normal si stabil din punct de vedere al operatiunilor interbancare. In fiecare dintre zilele trecute oficialii BNR au afirmat ca operatiunile bancilor cu capital grecesc din Romania sunt atent supravegheate de catre banca centrala din punct de vedere al capitalizarii, acestea fiind persoane juridice romane si desfasurandu-si activitatea in principal pe piata romaneasca, avand indicatori de lichiditate si solvabilitate excelenti. Astfel, inclusiv pe baza declaratiilor BNR, ne asteptam ca aceste banci isi vor putea onora obligatiile de plata in general cat si catre deponenti, impactul oricaror masuri luate in Grecia in aceste zile urmand sa ramana unul limitat", a declarat Bogdan Preda, director executiv relatii publice si institutionale la CPBR.

El a amintit ca depozitele la bancile cu personalitate juridica romana sunt garantate pana la limita de 100.000 de euro. CPBR reuneste sase banci - BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit-Tiriac, ING si Volksbank, acestea detinand circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, scrie Mediafax.

In Romania au activitati patru banci cu actionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, acestea cumuland 12% din activele sistemului bancar. Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Citeste si:

Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere. Bancile elene sunt inchise pana la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, in Grecia, sume de pana la 60 de euro.

Piraeus a anuntat, luni, ca in Romania nu se aplica niciun fel de limitare a operatiunilor bancii si ca, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital. Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarat duminica, referindu-se la situatia Greciei, ca era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, astfel ca orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza bancile din Romania.