Iordan Parfenie este bancher personal, o functie mai putin inteleasa in Romania si care, prin definitie, il apropie de oameni de afaceri cu averi importante, dar nu neaparat cei vizibili in clasamentele de profil. Pe scurt, Iordan administreaza averi si incheie deal-uri de zeci de milioane de euro, atat in Romania, cat mai ales in Viena. wall-street.ro va prezinta povestea romanului care a ajuns vicepresedinte la Bank Gutmann, banca care in Austria este lider de piata in sectorul administrarii averii.

Ne-am intalnit cu Iordan la Beef Club, un steakhouse din zona de nord a Capitalei, si am intrat rapid si cu interes in discutia legata de private banking-ul din Romania, asa cum este el perceput de clienti, dar si de jurnalisti. Tanarul bancher personal (32 ani) imi ofera o comparati foarte sugestiva despre cum este privit acest tip de banking in piata.

"S-a creat cumva in jurul acestei zone de nord a Capitalei o legenda urbana, ca aici ar fi tot ceea ce este scump, intangibil si numai pentru o anumita clasa sociala. Eu spun ca este gresit. Exact asa este privit si private banking-ul in zona bancara, datorita unor colosi", spune Iordan.

Pe de alta parte, in piata locala, notiunea de private banking a fost cumva distorsionata, pentru ca bancile au impus ideea ca un client de private banking trebuie sa aiba cele mai mici costuri si dobanzile cele mai mari, ceea ce nu este o realitate. "Un client de private banking trebuie sa primeasca servicii. Daca primeste produse, atunci este un client de retail", avertizeaza Iordan.

Romanii nu sunt obisnuiti sa plateasca: isi doresc mult, bun si ieftin.

"In jurul tau ai cel putin un om care are un prieten avocat si care, cand are o problema, il suna sa il intrebe cum sa procedeze. Nu isi pune problema ca el ar trebui sa-i plateasca acel serviciu", afirma bancherul.

Ce inseamna sa fii bancher personal la Gutmann

Spre deosebire de job-ul de bancher de la o banca comerciala, Iordan spune ca functia de private banker nu il obliga sa lucreze dupa principiul "bite and run", ceea ce este un plus si pentru el si pentru client, deoarece un bancher care nu este platit din comision pe tranzactii se va gandi doar la siguranta financiara a clientului, pe termen cat mai lung. Specialistii de administrare a averilor de la Bank Gutmann percep un onorariu fix anual, indiferent daca un client va face doua tranzactii sau 200.

Deviza bancii pentru care lucreaza, "Money. And how to keep it", transmite din start principiul fundamental al bancii Gutmann, acela de a conserva pe termen cat mai lung averile familiilor instarite. Insa, Iordan avertizeaza ca o banca ca Gutmann nu poate sa produca marje de profit mari, ca in business, de 20-30%, pentru ca asta ar insemna asumarea de riscuri mult prea mari.

Daca antreprenorul se asteapta ca banca sa fie cea care produce banii, deja suntem intr-o relatie nesanatoasa.

Bank Gutmann este detinuta in proportie de 80% de familia Kahane, iar restul de 20% de cei 18 parteneri ai bancii. Dupa cum spune Iordan, familia Kahane este o familie traditionalista. "Ei muncesc si alearga foarte mult dupa stabilitate si de aceea logo-ul bancii este "Money. And how to keep it." Banca are clienti chiar la a treia generatie dintr-o familie", declara bancherul.

Nu inteleg de ce indivizii acorda foarte mult timp cumpararii unui apartament, la care pot sa piarda chiar si 30% relativ repede, dar prea putin timp notiunii de a avea grija de bani.

De la medicina veterinara la cariera de bancher personal

Iordan Parfenie a absolvit un liceu de medicina veterinara si s-a indreptat initial spre o facultate de Biotehnologie Medicala. Insa, in timpul facultatii, Iordan si-a dat seama ca veleitatile sale mergeau in directia vanzarilor si a economiei.

"In perioada liceului, am inceput sa testez zona de antreprenoriat. Am infiintat pe cont propriu o taraba in care vindeam mai scump ceea ce cumparam din piata mai ieftin. Pentru mine, ca licean, era satisfacator. Bineinteles, totul era sub egida firmei parintilor mei", povesteste Iordan, care precizeaza ca treptat si-a dat seama ca ii place sa vanda si chiar sa faca calcule.

"Totul a pornit din dragostea mea fata de animale si mi s-a parut o zona foarte interesanta, dar am ajuns in anul doi de facultate la concluzia ca sunt un personaj extrem de interesat de zona cifrelor. Incercam sa cuantific tot ce faceam".

Primul contact cu zona financiara l-a avut in Aviva, unde Iordan s-a ocupat de vanzarea asigurarilor de viata, iar la scurt timp dupa a facut pasul spre o facultate de management financiar-bancar si ulterior catre un master in acelasi domeniu. Drumul l-a purtat apoi catre private banking, unde a ocupat pe parcurs mai multe functii in numeroase banci.

Cand are sens sa lucrezi cu o banca privata?

Iordan Parfenie avertizeaza ca relatia cu o banca privata face sens la un anumit nivel, cu anumiti clienti, si nu tine neaparat de marimea averii. "S-ar putea ca cineva sa aiba o anumita suma de bani, dar sa nu faca sens sa lucram. Costurile pe care un client le-ar avea cu un bancher privat poate nu se justifica atata vreme cat tot ce vrea sa faca este sa tina niste depozite la termen", declara bacherul de la Gutmann.

Bank Gutmann nu mai are birou in Romania, dar a ramas prezenta in piata prin Iordan Parfenie.

"Am avut biroul aici, dar operatiunile se desfasurau la Viena, iar oamenii veneau mai degraba in Viena ca sa semneze documentele aferente. Si atunci a venit intrebarea fireasca: cat de mult face sens sa mentinem un birou aici, in contextul in care nu facem foarte multe operatiuni in acel birou. Asa ca in momentul in care ne-a expirat licenta, nu am mai reinnoit-o", a explicat Iordan Parfenie.

Am descoperit ca mentalitatea in Romania este aceea de a face operatiunile in afara tarii.

Iordan pariaza insa pe potentialul de dezvoltare al tarii, plasand Romania in categoria pietelor emergente. Potentialul trebuie sa fie confirmat, insa, de procesul de atragere a fondurilor europene si de dezvoltare puternica a infrastructurii, astfel incat sa intram pe lista investitorilor externi.

"Daca Romania va schimba regulile in timpul jocului, niciodata nu vom avea prieteni foarte multi si parteneri de joaca. Nimeni nu o sa vrea sa se joace cu mine (Romania - n.r.) daca nu imi tin cuvantul pe care l-am dat. Aici este problema Romaniei", atrage atentia Iordan, oferind in acelasi timp binecunoscutul exemplu al Poloniei, considerata Germania estului.

Bancherul precizeaza ca Austria a fost in postura Romania din punct de vedere al clientelei, dar si al mentalitatii. "Cehia, la fel, Ungaria, la fel. Dar ele au urmat niste pasi. Vedem diferentele de timing dintre aceste tari, dar Romania este in pozitia in care va ajunge si ea la Austria", concluzioneaza Iordan.

Cat de greu este sa evalueazi provenienta averii in Romania

Ce face insa Iordan cand trebuie sa evalueze provenienta unei averi din Romania? Iar acest lucru ar putea fi o adevarata problema, tinand cont ca tot mai multi romani cu averi importante fac vizite frecvente la DNA sau sunt deja in inchisoare pentru evaziune fiscala sau fapte de coruptie.

Raspunsul lui Iordan este simplu si transant: "in momentul in care avem o problema legata de sursa fondurilor, acel proces inceput cu clientul se opreste". Bancherul explica ca nu doar Romania are astfel de probleme cu averile greu de justificat, ci tot estul Europei si tarile ex-sovietice, din Comunitatea Statelor Independente.

"Prima noastra obligatie ca banca este sa verificam sursa fondurilor. Daca nu am reusit sa o definim clar, corect si foarte transparent nu mergem mai departe", subliniaza Iordan Parfenie.

Un client al Gutmann trebuie sa arate de unde a obtinut banii pe care urmeaza sa ii bancarizeze, cu actele aferente, iar daca sumele provin din tranzactii bursiere, de exemplu, Iordan trebuie sa verifice de unde au provenit banii initiali plasati pe bursa.

"Daca banii provin din dividende, o sa am nevoie de toate documentele contabile, balanta si decizia de distribuire pentru sumele aferente. Imi trebuie si extrasul de la brokerul clientului, in care sa se vada foarte clar fiecare intrare si iesire, astfel incat sa ajungem la ziua de azi, la suma actuala. Daca avem toate aceste documente, este minunat si pornim o relatie impreuna", afirma bancherul privat.

Daca clientul doreste sa avem o relatie, trebuie sa inteleaga din start ca, daca nu poate justifica sursa fondurilor, in sensul ca nu are toate documentele, nu neaparat ca a facut ceva ilegal, nu vom putea colabora.

Unde a prins criza Iordan Parfenie

Tanarul bancher personal isi aduce aminte ca primele valuri ale crizei le-a resimtit intr-o banca greceasca, la Bancpost, unde activa in divizia de private banking, sub brandul bancii mama, EFG. "2008 m-a prins intr-o postura in care teoretic era rau, dar nu a fost chiar asa".

In 2010, insa, a decis sa faca transferul catre BCR, desi, recunoaste Iordan, a fost un proiect in care i-a fost teama sa intre. "Toata lumea vorbea de BCR, ca este un colos care nu poate fi miscat, ca nu are nimic promitator, dar a fost un moment in care am crescut extrem de mult".

In decurs de 3 ani, divizia de private banking a BCR a depasit un miliard de euro in administrare, isi aminteste tanarul bancher.

Inainte de BCR si Bancpost, Iordan Parfenie a lucrat in HVB si UniCredit Tiriac Bank, intr-una dintre primele divizii de private banking din Romania

Cine administreaza averea unui bancher personal

In incheiere, am fost foarte curiosi sa aflam cine administreaza averea unui bancher personal. Iordan a raspuns cu sinceritate ca o perioada a incercat sa isi gestioneze singur investitiile, dar a ajuns "exact precum croitorul care nu avea pantaloni".

Tanarul bancher s-a confruntat cu cel mai mare inamic al investitorilor activi, lipsa timpului. Asa ca dupa un timp a ales solutia care putea sa ii garanteze atat timpul, cat si o buna modalitate de a-si plasa banii: fondurile mutuale.

"Este foarte simplu sa fac aceste investitii singur, pentru ca nu imi trebuie decat decizia initiala. Ulterior decizia mea continua in timp, fiind o strategie pe termen lung. In repetate randuri m-am convins ca linia de mijloc, pe o perioada de timp mai lunga, este cea mai buna", conchide Iordan Parfenie.

In ceea ce priveste investitiile riscante, cum ar fi Forexul, Iordan nu le recomanda nici macar clientilor mai agresivi, cu un apetit crescut la risc. "Nu cred ca poate reiesi dintr-un profil de risc apetitul unui client de a pierde pana aproape de zero. Ca tipologie a bancii, dar si din perspectiva actionariatului Bank Gutmann, noi nu avem acest apetit si nici nu recomandam tranzactiile pe Forex. Noi nu suntem o banca pentru clientii care adora jocurile in marja".

Unul dintre fondatorii grupului Davidoff avea o vorba: <Noi ne sfatuim clientii sa fumeze de la concurenta, pentru a se intoarce cu drag la tigara care le place>

Iordan spune ca la fel face si Bank Gutmann. El isi sfatuieste clientii sa mearga catre institutiile care le pot oferi ce isi doresc intr-un anumit moment, inclusiv Forex, tocmai ca sa isi dea seama daca este cu adevarat cee ce li se potriveste.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri