Raiffeisen Bank a obtinut in primul semestru un profit net de 48 milioane euro, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 9%, la 6,48 miliarde euro, sustinute de avansul soldului creditelor cu 8%, a anuntat miercuri banca.

In prima jumatate a anului trecut, banca a raportat un profit de 45 milioane euro si avea active de 5,94 miliarde euro. "Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, volumul total al creditelor a crescut cu 8%, pana la 4,14 miliarde euro, insa merita mentionata tranzactia cu o companie din grup in urma careia a fost preluat un portofoliu de aproximativ 240 milioane euro credite acordate persoanelor fizice", se arata intr-un comunicat al Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.

Cresterea organica de 2% a provenit in principal din creditarea persoanelor fizice, cu finantari de circa 225 milioane euro pentru consum si peste 1.100 de credite Prima Casa, dar si din credite noi acordate IMM-urilor, care au beneficiat si de programele de garantare din liniile EIF-JEREMIE, cu peste 410 imprumuturi noi in prima jumatate a anului. Depozitele au avut un ritm similar de crestere, de 8%, ajungand la 4,67 miliarde euro. Raportul credite/depozite a ramas stabil, la 89%. Cheltuielile nete cu provizioanele au scazut cu 20%, la 32 milioane euro. De asemenea, rata creditelor neperformante a coborat de la 8,2% la 7,2%.

"S-a confirmat imbunatatirea semnificativa a indicatorilor de risc aferenti persoanelor fizice, observata si de-a lungul anului precedent, iar in 2015 acelasi trend pozitiv se poate observa si la clientii IMM si companii mari si medii. Implementarea unei strategii prudente de risc isi arata rezultatele in evolutia ratei creditelor neperformante, care a inregistrat o scadere consistenta, pana la 7,2%, fata de 8,2% cat era in iunie 2014", se precizeaza in comunicat.

Veniturile bancii s-au diminuat cu 2%, la 215 milioane euro, pe fondul scaderii dobanzilor. Raportul cost/venituri a scazut la 58,5%, de la 58,7% la jumatatea anului trecut. Banca avea, la mijlocul anului o rata a solvabilitatii de 18,3% si o rata a rentabilitatii capitalului de 14%.

Citeste si:
Interviu cu Steven van Groningen: Consolidarea este inevitabila!
Steven van Groningen: Romania...

Raiffeisen Bank deserveste circa 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.800 de companii. Reteaua bancii avea la finele lunii iunie 513 de unitati, in scadere de la 528 in iunie 2014, peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 13.400 de EPOS-uri. Totodata, numarul angajatilor s-a redus la 5.349, fata de 5.478 in iunie anul trecut. Raiffeisen Bank International (RBI) a anuntat miercuri ca a obtinut in Romania, la sase luni, un profit dupa taxe de 52 milioane euro, in crestere cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile unor venituri din taxe si comisioane in urcare cu 4,4% si scaderii costurilor cu creditele neperformante.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Raiffeisen Bank, profit net de 384 de mil. de lei in primul semestru