Oficial BCE: Majorarea dobanzilor de catre Fed poate avea repercusiuni globale mai mari ca in trecut

Majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala (Fed) a SUA poate avea repercusiuni globale mai mari decat in trecut intrucat economia s-a schimbat, iar bancile centrale au putina experienta in cresterea dobanzilor de la nivelul zero, a declarat vicepresedintele BCE, Vitor Constancio.

"Adevarul este ca avand in vedere lipsa precedentelor istorice privind impactul asupra unei economii mari a revenirii de la dobanzile zero, analistii si autoritatile nu au alta solutie decat sa invete din mers", afirma Constancio in remarci pregatite pentru un discurs la Hong Kong, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Politicile monetare divergente reflecta diferentele factorilor fundamentali din zona euro si Statele Unite, iar opinia traditionala este ca nu ar trebui sa fie probleme. Constancio avertizeaza insa ca divergentele ar putea avea in prezent repercusiuni globale mai mari decat in trecut.

Reprezentantii Rezervei Federale au votat la sedinta din septembrie sa nu majoreze dobanda de politica monetara, aflata aproape de nivelul zero din decembrie 2008. Conducerea Fed vrea mai multe informatii legate de influenta incetinirii cresterii economiei chineze asupra inflatiei si economiei americane. Urmatoarea sedinta a consiliului de politica monetara al Fed va avea loc pe 27-28 octombrie.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri