Trebuie sa spun ca vestile nu sunt foarte bune. Proiectiile noastre demografice nu sunt deloc favorabile, ba dimpotriva, pentru noi, romanii de varsta mijlocie, planificarea economisirii trebuie sa ia in calcul si demografia, adica modul in care va evolua natalitatea si mortalitatea in Romania, ceea ce va avea un impact asupra sistemului public de pensii si implicit asupra venitului nostru la batranete, apreciaza Raluca Tintoiu (foto).

Raluca Tintoiu are o experienta de peste 17 ani in finante, dintre care 14 ani in grupul ING, unde a ocupat functii de Head of Corporate Finance si vicepresedinte. De peste 2 ani ocupa functia de CEO al NN Pensii si este si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Sigur, asistam la o crestere a longevitatii, ceea ce este o veste buna, insa pe de alta parte, natalitatea nu tine pasul cu aceasta crestere a duratei de viata, motiv pentru care, pentru tinerii de varsta medie, demografia va arata destul de diferit la momentul in care vor iesi la pensie. Astfel, daca in momentul de fata noi contribuim la sistemul public de pensii pentru a plati pensionarii din ziua de astazi si exista un raport de un angajat la 1,3 pensionari, in anul 2032, atunci cand demografia se va schimba semnificativ, acest procent se va schimba la randul lui semnificativ: un angajat va trebui sa sustina peste doi sau 2,5 pensionari. Ca urmare, contributiile la sistemul public din 2032 nu vor mai putea sa acopere un nivel de pensie publica asemanator cu cel pe care il avem astazi", spune Raluca Tintoiu.

De aceea, mai spune seful NN Pensii, preocuparea pentru o pensie privata ar trebui sa fie mult mai ridicata pentru oamenii de varsta mea, pentru cei de varsta mijlocie si pentru tineri, pentru ca problema nu va face decat sa se agraveze in viitor. Trebuie sa ne gandim devreme la asta, pentru ca un fond de pensii se formeaza pe o perioada foarte lunga si cred ca ar trebui sa fie una dintre primele actiuni pe care sa le facem in momentul in care ne angajam pentru prima data".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri