Din totalul pietei, autoturismele si vehiculele comerciale au avut o pondere de 75,2% (887 milioane euro), echipamentele au reprezentat 22,2% (261 milioane euro), iar sectorul imobiliar a atras 2,6% (31 milioane euro), noteaza Mediafax.

"Este cel mai bun rezultat al trimestrului trei din ultimii patru ani inregistrat in piata de leasing. Ne aflam pe un trend pozitiv, in care perspectivele economiei sunt, de asemenea, foarte bune pentru perioada care urmeaza. Asteptarile pe care le avem cu privire la ritmul anual de crestere a pietei de leasing sunt de circa 15%-20% pe urmatorii trei ani, daca economia in ansamblu va raporta cresteri anuale de 3%-4%", a declarat joi presedintele Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Felix Daniliuc, la Conferinta Anuala ALB.

El estimeaza, astfel, ca piata de profil va ajunge in acest an la aproximamtiv 1,6 miliarde euro, de la 1,32 miliarde euro anul trecut, cu un avans de circa 21%. In primele noua luni, pe segmentul vehiculelor ponderile au ramas constante fata de aceeasi perioada a anului trecut, autoturismele reprezentand 47% din totalul volumului finantat pe acest sector, urmate de vehiculele comerciale grele (41%) si comerciale usoare (11%).

Citeste si:

Sectorul constructiilor a consemnat o crestere a finantarii, ca pondere, de la 14% la 19%, in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale, care au avut un avans de la 6% la 10%, si a tehnologiei in domeniul energiei, cu un plus de cinci puncte procentuale, la 10%. Finantarea echipamentelor agricole continua sa aiba o pondere majoritara in totalul echipamentelor finantate in leasing, de 23%, desi a avut o scadere de 6%.

Ponderea finantarii echipamentelor pentru alte industrii a inregistrat o scadere, de la 5% la 2% pentru industria de prelucrare a lemnului, de la 6% la 5% pentru industria alimentara si de la 2% la 1% pentru industria textila. Sectorul imobiliar se mentine la minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,6% in totalul finantarilor. Companiile au atras 98% dintre finantarile in leasing financiar, majoritatea fiind IMM-uri.

Contractele de leasing sunt incheiate cel mai mult pe perioade de 4-5 ani (31%), urmate de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (17%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 7-15 ani (5%, pentru finantari imobiliare) si 1 an (4%). Companiile de leasing subsidiare bancilor au cea mai mare cota de piata, de 80%, restul revenind firmelor captive producatorilor auto (14%) si celor independente (6%). ALB Romania reprezin 86% din piata de leasing financiar local.

Sursa foto: Juergen Faelchle / Shutterstock