"Ideea conform careia ar fi suficienta mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB este eronata. Deficitul de 3% nu este catusi de putin o „tinta”, ci un plafon a carui atingere este permisa doar in conditii ciclice adverse, de recesiune profunda, ceea ce in mod evident nu este nicidecum cazul in prezent in Romania. Intr-un scenariu de politici nemodificate, deficitul bugetar ar putea sari la 3,7% din PIB in 2017", a declarat pentru wall-street.ro Ionut Dumitru.

El a explicat ca deficitele bugetare ridicate proiectate implica mentinerea pe termen mediu a datoriei publice exprimate ca pondere in PIB pe o traiectorie ascendenta.

"Continuarea unei tendinte de crestere, chiar si moderate, a dimensiunii datoriei publice ca pondere in PIB in faza ascendenta a ciclului economic, in loc ca o astfel de perioada sa fie utilizata, asa cum ar fi prudent, pentru o reducere a gradului de indatorare, oculteaza acumularea unor vulnerabilitati ce ar deveni aparente intr-o inevitabila viitoare faza descendenta a ciclului economic", subliniaza economistul sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal.