21 Ianuarie 2016

Depozitarul si Bursa trebuie sa isi imbunatateasca dialogul cu bancile custode



Bancile custode sunt principala “portavoce” a investitorilor straini din piata de capital romaneasca, iar din acest motiv comunicarea dintre institutiile financiare, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (DC) ar trebui sa fie imbunatatita in viitor, a declarat, la WALL-STREET 360, Cristian Agalopol, director executiv piete de capital pentru Romania si Bulgaria in cadrul Citi.

“Cei mai multi investitori nerezidenti din Romania au obligatia de a-si alege o banca custode. Din acest punct de vedere o crestere a comunicarii dintre Bursa, Depozitarul Central si bancile custode din Romania cu siguranta va aduce un plus, pentru ca tot feedback-ul pe care nerezidentii il dau cu privire la piata de capital, este transmis prin bancile custode”, mentioneaza Agalopol.

Citi a devenit una dintre principalele banci custode din Romania dupa ce in urma cu doi ani a preluat portofoliul de clienti al ING, care s-a restras din piata locala de custodie, dar si din alte sase tari din regiune.

“Avand in vedere ca exista o tendinta de regandire a strategiilor, cu siguranta vom vedea banci custode care isi vor restrange activitatea si isi vor reduce expunerea geografica, dar sunt si banci care din punctul meu de vedere vor dori sa incorporeze in activitatea lor de baza serviciile de custodie. Citi si-a reafirmat angajamentele de a ramane in acesta zona si de a-si consolida pozitia pe acest segment in viitorul apropiat, cu investitii suplimentare si alocari de noi resurse pentru imbunatatirea serviciilor”, a mai adaugat, Cristian Agalopol.

Divizia Citi Securities and Fund Services a preluat segmentul de custodie si servicii pentru valori mobiliare al ING de pe sapte piete din Europa Centrala si de Est cu aproape trei ani in urma, obiectul tranzactiei fiind reprezentat de active în valoare de 110 miliarde de euro aflate în administrare. Deal-ul a inclus segmentele locale de custodie si servicii pentru valori mobiliare ale ING din România, Rusia, Cehia, Ungaria, Ucraina, Slovacia si Bulgaria,



Citeste si