Mircea Varga (Tiriac Holdings) si Bogdan Popa (Raiffeisen Bank) sunt doi CFO de top care au infruntat criza financiara la doua dintre cele mai mari companii din Romania. Alaturi de Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania, wall-street.ro a "adunat" lectiile pe care acestia le-au invatat din criza si care sunt perspectivele economiei in 2016.

Bogdan Popa a devenit CFO al Raiffeisen Bank in toamna anului 2007, perioada in care criza financiara debuta in Statele Unite. In aceeasi perioada, Mircea Varga ocupa functia de CFO al Electrolux Romania, pentru ca din octombrie 2014 sa devina CFO al Tiriac Holdings. Perspectivele celor doi CFO cu privire la economia si mediul de afaceri local au fost valorificate recent in studiul Deloitte CFO Survey.

De 7 ani, Deloitte reuneste anual intr-un raport opiniile celor mai importanti directori financiari din 11 tari, inclusiv Romania, cu privire la tendintele si perspectivele de crestere ale economiei si mediului de afaceri pe ansamblu. Firma de consultanta si audit parte a Big 4 incearca sa atraga atentia asupra rolului important pe care directorii financiari il au in orice companie, avand chiar un program dedicat in acest sens prin care "antreneaza" noua generatie de CFO.

Prin programul CFO Next Generation specialistii Deloitte incearca in fiecare an sa pregateasca al doilea esalon de angajati din subordinea directorilor financiari pentru a deveni urmatoarea generatie de CFO, invatandu-i in cadrul unor workshop-uri nu doar contabilitate, cat si business si elemente de risc.

"Am avut un survey acum cativa ani care a aratat ca dintre directorii generali ai companiilor din Footsie 100 (indice al bursei londoneze - n.r.) circa 22-23% erau fosti CFO. I-am intrebat in ce circumstante au devenit CEO ai companiilor in care lucreaza, iar majoritatea au spus ca au ajuns in aceasta functie in cea mai dificila perioada pentru organizatie. Atunci cand au probleme, companiile se intreaba cine este cea mai potrivita persoana sa le rezolve, cine cunoaste numerele, riscurile mai bine si decat un CEO. Ei bine, un CFO este acea persoana", a declarat in cadrul intalnirii Ahmed Hassan Country Managing Partner Deloitte Romania.

Estimari cheie ale celei de-a saptea editii a CFO Survey pentru Romania

  • 53% dintre directorii financiari din Romania sunt mai optimisti in ceea ce priveste perspectivele economice
  • 24% dintre CFO cred ca PIB-ul va creste cu peste 2,6% in acest an
  • 58% dintre CFO se asteapta la o crestere a pietei de M&A
  • 78% dintre CFO se asteapta la venituri in crestere
  • 70% dintre CFO cred ca schimbarile fiscale au un impact pozitiv
  • 57% dintre directorii financiari se asteapta la cresterea numarului de angajati
  • 44% dintre CFO considera ca lipsa abilitatilor cerute de angajatori este cea mai mare provocare
  • 51% dintre CFO se asteapta ca rata somajului sa scada

Spre deosebire de 2010, anul primului CFO Survey, cand majoritatea companiilor cautau sa taie costuri si sa isi rebalanseze balanta, aceste prioritati au cazut in prezent mai jos in lista, "insa este inca o mare nevoie de restructurare a business-urilor din perspectiva eficientei si a costurilor".

Looking back: cum s-a simtit criza financiara in Romania

Mircea Varga, Tiriac Holdings (foto, prim-plan): "Imi amintesc ca la sfarsitul anului 2008 cand se vorbea de venirea crizei, erau destul de putini executivi in Romania care se asteptau ca un astfel de fenomen sa se intample in economia romaneasca si prea putini pareau cu adevarat ingrijorarti de acest lucru, cel mai probabil datorita faptului ca nimeni nu mai experimentase o astfel de criza. Ceea ce mi s-a parut in continuare ciudat a fost ca in anul 2009 cand criza se instalase si producea deja efecte dezastruoase in toate economiile globale, inclusiv in Romania, mai existau destul de multe companii, care inca discutau relaxate despre solutii de eficientizare si securizare a cash-flow-ului, desi managementul sanatos al fluxurilor de numerar trebuia sa fie o preocupare permanenta a oricarei companii, indiferent de vremurile prin care trece. Chiar daca criza ne-a invatat sa acordam o importanta deosebita reducerii de costuri, uitandu-ma la companiile in care am lucrat in ultimii 7 ani, pot sa spun ca inca este loc suficient pentru eficientizarea costurilor in companiile din Romania, aceasta trebuind sa fie o preocupare permanenta a managerilor, indiferent daca este criza sau nu, pentru ca exista o presiune continua asupra preturilor si implicit a marjelor de profit si trebuie sa fii inventiv pentru a deveni un lider in ceea ce priveste costurile".

In toamna anului 2008, cand lucram ca CFO intr-o companie din portofoliul unui fond de investitii, care facuse o achizitie in luna iulie a acelui an, simteam ca ceva se intampla in economia romaneasca, iar imediat dupa aceea am inceput sa discutam despre criza si efectele ei asupra afacerilor noastre, desi inca credeam ca Romania nu va fi lovita de criza. Credeam intr-un fel ca eram o natiune protejata - Mircea Varga

Bogdan Popa, Raiffeisen Bank: "Multe industrii s-au ajustat si au inceput sa se uite la costuri in contextul crizei, ajustarile semnificative fiind o reactie naturala atunci. Acum, ariile de interes sunt mult mai echilibrate decat in trecut, iar eficientizarea costurilor este un obicei bun la care nu ar trebui sa renuntam prea usor".

Productivitatea si obiceiul de a fi atent la costuri este foarte important. Este insa nevoie sa investesti, iar in cazul nostru, la banca, este vorba de investitii in customer experience - Bogdan Popa (foto, dreapta)

Ce lectii au invatat companiile de pe urma crizei

"Sentimentul meu este ca atat companiile, cat si persoanele fizice, sunt acum mult mai atente si mai mature. Clientii au asteptari noi acum- de exemplu accesul facil la produse si servicii, si sunt dispusi sa plateasca pentru a economisi timp", spune CFO-ul Raiffeisen Bank.

In plus, peisajul job-urilor in Romania s-a schimbat fata de acum 7 ani, pentru ca tot mai multe companii din strainatate isi muta business-urile aici, externalizand astfel serviciile. "Acum 10-20 de ani aveam mai multe job-url de lohn, acum suntem la alt nivel. Cresterea salariilor nu vine door din aceleasi job-uri care sunt platite acum mai bine, ci din structura diferita de job-uri", a adaugat Bogdan Popa.

Potrivit raportului Deloitte, 78% dintre directorii financiari din Romania cred ca acum nu este un moment oportun pentru asumarea riscurilor, dar isi doresc sa deschida noi linii de business sau sa intre pe noi piete "Ai putea sa crezi ca este o contradictie, dar de fapt este un lucru inteligent. Acum oamenii isi vor asuma riscuri, dar mult mai calculate si echilibrate. Acum business-urile sunt mai atente cu cash-flow-ul, la fel cum si bancile sunt mai echilibrate. Bancile pun acum intrebarile corecte, business-urile sunt pregatite mai bine si nu mai merg pe sentiment", atrage atentia Ahmed Hassan, country manager-ul Deloitte.

Daca ar mai fi o noua criza, cu siguranta am fi mult mai bine pregatiti si am sti cum sa reactionam, deoarece sistemele de management sunt acum mult mai performante decat in urma cu 8 ani - Mircea Varga

Romania trece prin cea mai buna perioada din ultimii 20 de ani

CFO-ul Raiffeisen Bank considera ca au fost multe incertitudini venite din plan extern dupa 2007, dar acum in Romania sunt multe elemente pozitive care s-au tot adunat: stabilitate macro-economica, industrii cu o pozitie mult mai buna, inclusiv sectorul bancar, cresterile salariale, relaxarea fiscala, care da un impuls cererii interne.

"Este probabil cel mai bun moment din ultimii 20 de ani, cu acest mix sanatos de elemente, care pot sustine dezvoltarea tarii", a precizat Bogdan Popa, adaugand si faptul ca increderea consumatorilor a revenit la nivelurile dinainte de criza. Insa, Romania are un lung drum de parcurs pentru a obtine convergenta cu tarile din zona euro.

Este important sa nu distrugem ce am obtinut prin anumite initiative legislative cu efect negativ pe termen lung, ci sa continuam constructia unei zone atractive pentru investitori, in care sa poata face business usor. Daca vom crea aceasta zona, vom avea toate ingredientele de crestere - Bogdan Popa

Si Ahmed Hassan a mentionat ca specialistii Deloitte au plasat Romania in alt grup de economii, alaturi de tari precum Polonia, Cehia si Ungaria. "Am scos Romania din grupul traditional al economiilor din Balcani, alaturi de Bulgaria, Serbia sau Turcia. Acum este la coada noului grup, dar are potential sa ajunga la mijloc. Urmatorii 5-10 ani vor fi foarte importanti pentru Romania pentru a deveni o economie central-europeana viabila", spune Ahmed Hassan Country Managing Partner Deloitte Romania (foto, dreapta).

Ce a facut statul bine pentru business in noul Cod Fiscal

Hassan remarca faptul ca schimbarea de Guvern in Romania nu a cauzat niciun fel de turbulenta in mediul de business, fiind vazuta in general ca o schimbare in bine, insa stabilitatea fiscala si consistenta sunt elementele care preocupa mediul de afaceri. Noul Cod Fiscal a reusit sa aduca multe lucruri bune mediului de business, sectorul privat fiind in general multumit, pentru ca ramane cu mai multi bani dupa plata taxelor.

Potrivit country managerului Deloitte, reducerea TVA este una dintre cele mai importante decizii din noul Cod Fiscal, avand efecte pe doua directii. Una tine de povara fiscala, iar nivelul ridicat al TVA era o oportunitate pentru economia subterana, tentatia fiind mare. Reducand TVA, statul creeaza oportunitati pentru o competitie mai corecta. "In al doilea rand, vorbim de cresterea venitului disponibil, ceea ce inseamna ca oamenii isi vor putea plati mai usor imprumuturile la banci, iar retailerii deja vorbesc despre impactul pozitiv al acestei masuri".

Nu in ultimul rand, taxa pe constructii speciale a usurat viata multor companii din diverse industrii, cota de taxare in acest caz fiind foarte ridicata pana in 2016.

Noul Cod Fiscal este o provocare serioasa pentru autoritatile fiscale din Romania, care trebuie sa gaseasca solutii eficiente de crestere a colectarii taxelor de la companii si de combatere si descurajare a practicilor creative de optimizare fiscala. Uitandu-ma in urma, indiferent de cum a performat statul roman prin institutiile sale, mediul privat si-a vazut cu diligenta de afacerile sale, ceea ce ma face sa cred cu tarie ca mediul privat va fi cel care va sustine in continuare economia romaneasca. Din pacate, ne-am obisnuit in Romania sa nu avem asteptari prea mari de la statul roman - Mircea Varga

Hassan sustine chiar faptul ca multi bani "parcati" in jurisdictii fiscale atractive s-ar putea intoarce in Romania, iar antreprenorii isi pot arata cu incredere profiturile reale, pentru ca nu mai sunt la fel de mult taxati pe dividende. Incepand cu ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5%.

"Au fost foarte multe controverse in ceea ce priveste relaxarea fiscala din noul Cod Fiscal, insa daca este sa judecam dupa modul defectuos in care cheltuie statul roman banii, faptul ca in urma acestor masuri vor ramane mai multi bani in sistemul privat, nu poate sa aiba decat un efect pozitiv in economia romaneasca. Conteaza insa cat de inteligent si eficient vor fi cheltuiti acesti bani. Daca Codul Fiscal nu ar fi adus aceasta relaxare fiscala, acesti bani ar fi fost pompati in continuare la bugetul de stat si ar fi fost cheltuiti in mod ineficient de catre statul roman, motiv pentru care imi este teama ca nu am fi avut niciun efect pozitiv al acestor bani in economia romaneasca ", puncteaza Varga.

Este important sa avem taxe mici, dar as spune ca si mai important este sa avem un mediu de business foarte sanatos si competitiv, in care toti jucatorii sa joace dupa aceleasi reguli si indiferent daca TVA este de 24% sau de 20%, toate companiile din Romania sa o plateasca fara nicio discriminare - Mircea Varga

"In ceea ce priveste anul 2016, daca este sa ma tem de ceva, acest lucru ar fi alegerile locale si parlamentare, deoarece conform istoriei electorale din Romania, unele lucruri vor fi blocate pentru o buna perioada de timp de interesul pentru aceste alegeri. Spre exemplu, daca ai un proiect in curs de dezvoltare si ai nevoie de diverse avize si autorizatii de la institutiile statului, fie locale, fie centrale, trebuie sa faci aceste demersuri cel tarziu pana in luna mai, pentru ca dupa aceasta data sunt sigur ca lucrurile vor fi blocate, motiv pentru care exista riscul ca unele proiecte sa fie amanate pentru 2017", concluzioneaza Mircea Varga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri