Valoarea medie a unui cont de pensii private obligatorii (Pilonul II) pentru cei 3,19 milioane participanti care au avut contributii lunare (de la lansarea sistemului in luna mai 2008 si pana in decembrie 2015) a fost de 5.600 lei (1.200 de euro), potrivit datelor publicate de ASF. Suma medie acumulata a cunoscut insa un avans anual de 26% si de 12% comparativ cu iunie 2015.

Mai mult de jumatate dintre romanii care contribuie lunar la sistemul de pensii private obligatorii, adica aproximativ 2 milioane de participanti inregistrau sume in cont de pana in 5.000 lei. Valoarea contului pentru aproximativ 0,7 milioane persoane era cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 0,5 milioane persoane peste 10.000 de lei.

Valoarea totala a activelor nete inregistrata la sfarsitul anului trecut de fondurile de pensii private obligatorii a fost de 24,67 miliarde de lei (5,45 miliarde de euro ), ritmul anual de crestere fiind de 29,06% (27,85% in euro). La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,56 milioane de participanti, ceea ce inseamna un avans anual de 4,18%. Contributia medie la nivelul participantilor cu contributii in decembrie 2015 a fost de 113,21 lei, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului precedent.

La finele lunii decembrie 2015, sumele plasate in toate categoriile de instrumente financiare au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,96% si 65,23%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In cazul obligatiunilor municipale avansul a fost chiar de cinci ori mai mare, in conditiile in care activele totale au crescut cu 29,06%. Din punct de vedere al alocarii resurselor financiare pe diferite clase de active, ponderile in total active ale depozitelor, obligatiunilor municipale, actiunilor si titlurilor de participare au inregistrat cresteri in decembrie 2015 comparativ cu aceeasi luna din 2014. Celelalte clase de active au inregistrat scaderi.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri