28 Martie 2016

Creditele in lei pentru populatie au crescut cu 33% in februarie, comparativ cu februarie 2015



Creditele in lei acordate populatiei si companiilor afisau la finele lunii februarie un sold de 111 mld. lei, dintre care cele pentru populatie insumau 54 mld. lei, adica cu 33% mai mult fata de februarie 2015.

Luna februarie a adus si o premiera a ultimilor aproape opt ani pe segmentul creditarii pentru populatie, in conditiile in care soldul creditelor in lei l-a depasit pe cel al imprumuturilor in valuta pe acest segment. Ultima oara cand acest lucru s-a intamplat a fost in septembrie 2007, cu putin timp inainte ca spectrul crizei sa-si faca simtita prezenta asupra economiei locale.

In acelasi timp, depozitele atrase de banci de la populatie si companii si-au continuat tendinta ascendenta si in februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei. Astfel, depozitele au urcat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 incoace.

„Scaderea TVA a «adus bani in buzunare» consumatorilor, prin ieftinirea bunurilor de consum (in special pe segmentul de alimente). In consecinta, persoanele cu venituri mici au folosit acesti bani pentru a cumpara mai multe alimente. Cei cu venituri peste medie au facut depozite cu acesti bani, neavand pe ce sa-i cheltuiasca pe termen scurt“, spune analistul economic Dragos Cabat.



Citeste si