Conform legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, debitorii de buna credinta care intampina dificultati financiare pot opta pentru instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei lor financiare prin stingerea datoriilor. Astfel, in procedura insolventei se suspenda executarea silita si se stopeaza calculul de dobanzi/penalitati.

"Avantajul major al legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de legea privind darea in plata este ca dupa insolventa debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie la creditul angajat, pe cand darea in plata
inseamna pierderea locuintei de familie/ terenului", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor.

Ce trebuie sa stie debitorul care nu isi mai poate plati ratele

In cadrul procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, debitorul ramane cu garantiile in proprietate daca respecta planul de rambursare ce prevede acoperirea a cel putin 50% din valoarea totala a creantelor. De asemenea, Instanta poate dispune ca debitorul sa fie eliberat de datorii in cadrul procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active.

"ARB sustine aplicarea acestei solutii privind insolventa persoanelor fizice pentru debitorii de buna credinta care intampina dificultati financiare, in acest mod fiind asigurate stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ si a raporturilor de creditare, fiind evitate hazardul moral si consecintele negative atat pentru consumatori, sistemul bancar, cat si pentru economie in general", se mai arata in comunicat.