"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern. Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.

In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare fiscala dupa alegeri.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere de la 3,9% la 4,2% estimarile privind evolutia PIB-ului Romaniei in 2016.

Citeste si:

Datele de inceput de an arata ca economia evolueaza in parametrii anticipati. Singura exceptie este industria, care a inceput anul cu o scadere (minus 0,5% in primele doua luni din an), dar da semne de revenire. Astfel, constructiile cresc, urmand tendinta de anul trecut cand au avansat cu 10%.

Consumul creste cu doua cifre, ceea ce antreneaza majorarea importurilor, provocand ingrijorarea economistilor. Insa creserea era inevitabila in conditiile relaxarii fiscale si a majorarilor salariale. Majorarea consumului se vede in accelerarea importurilor care cresc peste exporturi antrenand majorarea deficitului de cont curent al balantei de plati. Insa deficitul balantei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la doua luni este contrabalansat de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.

Sursa foto: Anton Watman/Shutterstock