Clientii bancilor care constituie depozite la termen de la ghiseu, fara sa isi incaseze salariul la respectiva banca, au sanse mari sa primeasca dupa un an mai putini bani decat au depus. Foarte multe banci ofera dobanzi asa mici la depozite incat, daca luam in calcul impozitul pe profit, comisioanele de cont curent, de depunere si retragere de la ghiseu, clientii care depun 1.000 de lei vor incasa la final de an mai putin.

Sunt persoane care ar putea crede ca o relatie minima cu banca este ideala, mai ales daca nu ai credite si nici nu iti doresti, iar tot ce vrei este sa economisesti ceva bani in depozite. In urma relaxarii monetare, dobanzile din piata au ajuns atat de mici incat la majoritatea bancilor un depozit de 1.000 lei nu mai aduce nici macar 10 lei dupa un an, luand in calcul impozitarea profitului din dobanzi cu 16%.

Lucrurile stau chiar mai prost daca luam in calcul si comisioanele de gestiune a contului curent, pentru ca pentru a constitui un depozit un client trebuie sa isi deschida un cont curent, unde sa isi incaseze dobanda si principalul la maturitate. Trebuie sa stiti ca nu veti putea pur si simplu sa depuneti bani intr-un depozit bancar fara sa va faceti un cont curent.

Sigur, bancile vor incerca sa va "agate" cu cat mai multe servicii, odata ce constituiti un depozit, pentru a deveni un client fidel cu cat mai multe operatiuni. Dar, acest lucru ar putea sa va conserve mai bine banii, deoarece multe banci din piata au in oferte diverse pachete de cont curent, care contra unui comision lunar de administrare, ofera unele beneficii, in sensul gratuitatii la retragerile de la bancomat sau chiar online si mobile banking. Mai mult, sunt tot mai multe banci care nu mai percep niciun comision pentru administrarea contului curent sau la cardul de debit atasat, dar asta doar in cazul clientilor care isi incaseaza salariul sau veniturile recurente la banca respectiva.

Daca va doriti o relatie minima cu banca, in care doar va duceti la ghiseu sa va depuneti economiile, costurile vor fi mult mai mari.

Pe de alta parte, bancile care se bazeaza mult pe tehnologie si isi doresc sa descurajeze cat mai mult interactiunea cu clientul la ghiseu percep comisioane si la depunerea banilor la ghiseu, in timp ce majoritatea percepe o taxa atunci cand veti retrage de la ghiseu depozitul care a ajuns la maturitate.

Ce dobanda la depozite ati obtine in cazul unei relatii minime cu banca

Spre exemplu, cele mai mari banci ofera dobanzi pentru depozitele cu scadenta la un an in jurul nivelului de 1%, ceea ce inseamna ca la un plasament de 1.000 lei un client ar obtine din dobanda circa 10 lei. Din acestia, statul va percepe 1,6 lei, bani pe care ii va retine la sursa, bancile fiind obligate sa transfere impozitul pe castigurile din dobanzi odata ce depozitul ajunge la scadenta.

Suma investita Dobanda acumulata Impozit pe profit Comision de administrare cont curent Comision retragere de la ghiseu TOTAL dupa retragerea banilor (1 an)
1.000 lei + 10 lei - 1,6 lei - 5 lei/luna - 5 lei 943,4 lei
10.000 lei + 100 lei - 16 lei - 5 lei/luna -50,12 lei 9.973,88 lei

Acum, in scenariul ipotetic in care va doriti sa nu colaborati cu banca respectiva decat pe zona de plasamente, trebuie sa luati in calcul faptul ca unele banci va vor taxa cu pana la 5 lei pe luna comision de administrare a contului curent. Asta va va taia automat din cont 60 de lei pe an.

La scadenta depozitului, daca vreti sa scoateti banii si nu aveti un card sau posibilitatea sa ii virati prin online banking catre alta banca, va trebui sa ii retrageti de la ghiseu, iar majoritatea bancilor taxeaza aceasta operatiune cu 0,5% din suma retrasa sau minim 5 lei.

In concluzie, dobanzile actuale nu mai reusesc nici macar sa conserve capitalul depus, iar in lipsa unor pachete atractive de cont curent si card la banca cu care lucrati, comisioanele vor musca puternic din suma depusa, urmand ca dupa un an sa aveti mai putini bani in cont decat ati depus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri