6 Mai 2016

CEC Bank scumpeste imprumuturile din 9 mai si mareste la 30% avansul la creditele imobiliare



CEC Bank a anuntat ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual, in cazul creditelor in lei, si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta, masurile viind ca urmare a legii darii in plata, motiveaza acestia, conform News.ro

CEC Bank este cea de-a opta banca din Romania care anunta o masura ca efect al promulgarii legii in plata, insa este prima banca ce anunta majorarea dobanzilor la credite.

Care sunt celelalte banci care au marit avansul

BRD si Alpha Bank au marit avansul la creditele ipotecare dupa promulgarea legii darii in plata de catre presedinte, iar BRD a renuntat sa mai acorde credite ipotecare in valuta de la inceputul lunii mai.

Anterior, alte cinci banci au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata in Camera Deputatilor, in 13 aprilie.

- Banca Romaneasca,
-Raiffeisen Bank,
-Garanti Bank,
-Bancpost
-Intesa Sanpaolo Bank

"In cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta", a precizat CEC Bank, intr-un comunicat.
Banca de stat acorda credite in valuta doar clientilor care obtin venituri in valuta creditului.

Cu cat creste marja de dobanda aplicabila avand in vedere riscul aparut odata cu Legea darii in plata

"De asemenea, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii darii in plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 punct procentual. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 puncte procentuale, in cazul creditelor in valuta", a precizat CEC Bank.

"Mai mult, ramanem in continuare deschisi dialogului cu clientii nostri, pentru a identifica impreuna cele mai potrivite solutii de finantare, perfect adaptate nevoilor acestora", a declarat presedintele - director general CEC Bank, Radu Ghetea, citat in comunicat.
Legea darii in plata, care a fost promulgata recent de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in varianta finala, urmeaza sa intre in vigoare in 13 mai.

Legea se aplica dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancheri, dar si de reprezentantii Bancii Nationale a Romanie. BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.

In forma finala, legea prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge toate datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii.

Legea se aplica pentru creditele cu o valoare de cel mult 250.000 de euro si nu se aplica pentru imprumuturile contractate prin programul guvernamental Prima Casa.



Citeste si