ANAF-ul a reactionat in urma primirii amenzii de 16.000 de lei din partea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Acestia a precizat ca nu a fost descoperita nicio ilegalitate la publicarea listei datornicilor, iar sanctiunea a fost acordata din cauza faptului ca datele erau neactualizate la sapte dintre persoanele de pe lista

Marti dimineata, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a anuntat ca a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal, ca urmare a publicarii in 16 mai 2016, pe internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, conform News.ro

ANAF va contesta amenda

"ANAF va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP si va continua sã respecte toate obligatiile legale", precizeaza agentia.
Potrivit reprezentantilor Fiscului, sanctiunea a fost acordata pentru abateri de forma si nu de fond.

"ANSPDCP a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãtii publicãrii listei persoanelor fizice cu restante fiscale. In schimb, ANSPDCP sustine cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 si pe alt site de internet decat propria paginã si informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001", a precizat ANAF, intr-un comunicat.

Fiscul argumenteaza, in apararea pozitiei sale, ca a anuntat public si a transmis notificãri contribuabililor cu restante fiscale cu o lunã inainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor.

Citeste si:
Ce spune un fost sef ANAF despre informatizarea institutiei
Fost sef ANAF, despre...

"Contribuabilii au fost informati in prealabil atat despre cuantumul datoriilor, cat si despre obligatia legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situatiei fiscale", mentioneaza ANAF.

Reprezentantii Fiscului sustin ca listele debitorilor cu restante la stat se publicã trimestrial in baza noului Cod de procedurã fiscalã, intrat in vigoare anul trecut.

"Astfel, si de la 1 august 2016, ANAF este obligatã prin lege sã publice listele contribuabililor care inregistreazã restante fiscale la data de 30 iunie 2016", precizeaza ANAF.

Dupa publicarea listei, incepand cu data de 17 mai, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a inceput o investigatie din oficiu la ANAF, controlul finalizandu-se in data de 23 mai.

Citeste si:
Ce datorii a sters ANAF in primele saptamani ale anului 2020
Ce datorii ti-a sters ANAF in...

Care a fost concluzia actiunii de control

Concluzia actiunii de control a fost aceea de "prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal”, intrucat datele prezentate au fost inexacte si neactualizate, fiind totodata publicate pe un alt site decat pe propria pagina de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedura fiscala si reglementarilor proprii.

Acuzatia de prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal a fost determinata si de faptul ca ANAF nu a asigurat informarea completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul institutiei.

"Pentru faptele constatate, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni: amenda in cuantum de 11.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din O.G. nr. 2/2001; amenda in cuantum de 5.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din O.G. nr. 2/2001", precizeaza ANSPDCP, precizand ca amenda contraventionala pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date a fost de 16.000 de lei.

ANAF a publicat in 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat in baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regasindu-se politicieni, fosti ministri, oameni de afaceri, dar si Regele Mihai. Mai multe persoane - printre care fostul ministrul al Justitiei Catalin Predoiu si fiica cea mica a fostului presedinte Traian Basescu - au sustinut ca si-au platit datoriile, iar datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regala a anuntat ca a contestat datoriile.

Citeste si:
Proiect: ANAF trebuie sa ridice propririle in cel mult 24 de ore
Proiect: ANAF trebuie sa...

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Coada la ghiseul Oficiului pentru si combaterea spalarii banilor