ARB a deschis un grup de lucru pentru digitalizare, in care bancile vor analiza ce tehnologii si inovatii sunt disponibile pentru piata locala si ce reglementari sunt necesare pentru a fi introduse, a spus Antim Iordache, directorul diviziei de carduri si online banking in cadrul Idea Bank, care a salutat faptul ca "in sfarsit exista o agenda digitala in Romania".

El a mentionat ca acest grup de lucru a fost creat saptamana trecuta in cadrul ARB, fiind sustinut de companiile de consultanta, si ar putea ajuta la reglementarea unor inovatii pe care unele banci locale isi doresc sa le introduca, cum ar fi creditarea online si autentificarea biometrica.

"Noi vorbim despre clientii educati, dar ce facem cu incluziunea sociala? Ce facem cu oamenii care nu au folosit un card? Cu oamenii care nu folosesc internet banking-ul? Si atunci trebuie deschise mai multe portite: una este cea a Internetului, care ne permite o camera cu lucruri care avanseaza si undeva in iulie vom vedea un proiect pilot de la o banca din top 5, in care se va semna totul digital, dar se pot deschide si alte zone, de exemplu ATM-urile. ATM pot deveni un instrument inteligent, simplu, in care clientii sa poata accesa produse bancare, poate chiar si fara un card", a declarat Antim Iordache, in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro cu sprijinul BCR, Banca Transilvania, EY Romania si Idea Bank.

Oficialul Idea Bank atrage atentia ca este nevoie si de un "push" de la reglementator sau de la Guvernul Romaniei, care are o agenda digitala si ar putea face ca lucrurile sa mearga in directia dorita.

"E momentul ca noi, ca industrie, si ca voce la nivel de Guvern sa tratam lucrurile altfel, pe zona de tot ce inseamna de autentificare. Noi intern am simtit o presiune, dar pe de alta parte este un potential destul de mare si neexplorat pe zona de banking. Cu niste instrumente destul de simple, poate veni orice banca din UE sa ne inroleze clientii. Trebuie avuta o discutie si cu BNR pentru ca vocea ei conteaza foarte mult in Parlament", concluzioneaza Iordache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri