Aceasta actiune are loc separat de investigarea marilor cazuri de evaziune fiscala, care vizeaza persoanele si firmele care au inselat statul cu sume considerabile de bani, conform News.ro

Potrivit ANAF, sunt vizate in special firmele din domeniul recoltarii cerealelor, moraritului si panificatiei, centre comerciale angro, restaurante, baruri, cluburi, zone cu aglomerare de comercianti en-detail.

In plus, inspectorii Directiei Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF vor controla si firmele de prestari de servicii direct catre populatie din domeniul turistic, medical, reparatii auto si curierat. Actiunile de monitorizare si control vor fi efectuate inclusiv in zile de sambata si duminica.

”In pregatirea actiunilor de control, vor fi valorificate petitiile/sesizarile si informatiile disponibile in bazele de date cu privire la valoarea platilor in trezorerie”, se arata in comunicat.

Ce se va urmari in selectarea firmelor vizate

In selectarea firmelor vizate, inspectorii ANAF vor avea in vedere inclusiv informatiile obtinute in cadrul altor operatiuni desfasurate de ANAF,precum Cristal, Venus, Hermes si Helios.

Citeste si:

Recent, Fiscul a anuntat ca a confiscat 15,5 tone de legume-fructe si 3,6 tone de bauturi alcoolice in cadrul operatiunii Helios, a suspendat activitatea a zece comercianti, iar valoarea amenzilor si bunurilor confiscate s-a ridicat la 2,1 milioane lei.

Potrivit estimarilor Consiliului Fiscal, statul roman pierde 17 miliarde de euro in fiecare an doar din evaziunea fiscala din neplata TVA.
Actiunile Fiscului vin pe fondul incasarilor slabe la buget din primele luni ale acestui an.

Executia bugetara la patru luni, publicata de Ministerul Finantelor, arata ca veniturile bugetului general consolidat au scazut in perioada ianuarie - aprilie cu 2,8% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 73,9 miliarde lei.

Cel mai mare declin s-a inregistrat, dupa primele patru luni, la incasarile din TVA, care au scazut cu 8,8% fata de perioada echivalenta a anului trecut.

Sursa foto: agerpresfoto